Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice

Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice
Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice

Asociaţia Mondială de Alergologie atrage atenţia că bolile alergice sunt în creştere şi din ce în ce mai complexe în toată lumea.

Potrivit medicului alergolog Camelia Berghea, cei mai afectaţi sunt copiii şi adulţii tineri, iar între factorii care duc la apariţia bolilor se află predispoziţia genetică şi mediul -urbanizarea, industrializarea -, modificarea stilului de viaţă, modificările climatice. Alergenele cele mai cunoscute sunt acarienii, mucegaiurile, câinii, pisicile, alergenele alimentare, veninul de insecte, medicamentele.

Alergiile se manifestă prin strănut, mâncărimi de nas, nas care curge, respiraţie grea, erupţii pe piele sau şoc anafilactic.

“Alergia nu este ceva accidental care trece la fel de repede cum a apărut. Sunt forme persistente de alergie cu evoluţie cronică şi care se agravează din când în când – aici intră astmul, rinita alergică, dermatita atopică, urticaria cronică, alergiile alimentare. Toate aceste forme se întind pe ani de zile, unele dintre ele posibil şi pe toată viaţa. Fiecare din aceste boli evoluează şi cu exacerbări, care sunt resimţite de pacient şi-l aduc probabil mai repede la medic” a explicat dr. Camelia Breghea.

Ea a arătat că formele acute sunt şocul anafilactic, care reprezintă o dramă a bolilor alergice, de obicei generată de medicamente, înţepăturile de insecte, dar şi unele alimente.

De asemenea, medicul a spus că sunt pacienţi care au în primii ani de viaţă alergii alimentare, care se remit de obicei în câţiva ani, dar asociază în evoluţie şi dermatita atopică care se poate ”linişti” în câţiva ani după care apare astmul şi rinita alergică, destul de frecvent la acelaşi individ.

“Alergiile alimentare la întâlnim frecvent în primii ani de viaţă, cei mai afectaţi sunt copiii. De asemenea, dermatita atopică de obicei apare mai ales în primii ani de viaţă şi există posibilitatea să se remită la mare parte dintre cei afectaţi. Prevalenţa cea mai mare a astmului şi rinitei alergice se regăseşte la vârste mai mari, la adultul tânăr” a punctat dr. Camelia Berghea.

Aproximativ 30% – 40% din populaţia planetei suferă de alergii – 300 de milioane de persoane au această afecţiune, iar până în 2025 aproximativ 400 de milioane de oameni vor suferi de această maladie a mai spus dr. Camelia Berghea.

Prevalenţa cu astm bronşic variază de la o zonă geografică la alta ajungând până la 18% în diverse segmente, a subliniat medicul. În Europa rinita alergică afectează 25% din populaţie, alergiile alimentare între 2% şi 8% din populaţie, procentul de 8% fiind întâlnit în populaţia pediatrică, a adăugat Camelia Berghea.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca unul din cauzele care pot duce la creşterea acestei afecţiuni să fie igiena, medicul a menţionat că sunt încă discuţii şi că, potrivit datelor statistice, sunt mai multe alergii la copiii foarte protejaţi decât la cei care sunt mai puţin îngrijiţi.

Referindu-se la astmul bronşic, specialistul a subliniat că este considerată cea mai frecventă boală cronică la copii.

Legat de alergiile alimentare dr. Berghea a spus că sunt opt alimente înalt alergene – proteina din laptele de vacă, grâul, oul, peştele, arahidele, alunele de pădure, soia, fructele de mare. ”În prezent se fac cercetări pentru a găsi metode de desensibilizare la aceste alimente”, a afirmat medicul.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook