duminică, octombrie 17, 2021

Retailerii german oferă bonus lucrătorilor vaccinați

De luni de zile, angajatorii din SUA au folosit recompense în numerar pentru a atrage lucrătorii să se vaccineze împotriva COVID-19. Acum, tendința

a ajuns și în Germania, ridicând întrebări juridice și etice.

Lanțul de supermarketuri Edeka Nord din Hamburg va oferi un card de 50 euro ce poate fi folosit în magazinele companiei de către angajații care s-au vaccinat anti-Covid, a raportat site-ul german lebensmittelzeitung.net, citat de Deutsche Welle. Edeka Nord este primul mare lanț alimentar din Germania care își răsplătește angajații pentru vaccinare. Până acum, oferta se aplica doar angajaților cu boli pulmonare cronice, din a doua etapă a vaccinării.

Edeka Nord este primul mare lanț alimentar din Germania care își răsplătește angajații pentru

vaccinare. Până în prezent, oferta se aplică doar angajaților care aparțin celui de-al doilea grup prioritar de vaccinare, adică celor cu boli pulmonare cronice, potrivit presei germane t-online.de.

De luni de zile, concurenții Lidl și Aldi au abordat o atitudine similară angajaților lor din SUA. De la sfârșitul lunii ianuarie, Lidl a oferit angajaților din magazinele sale din SUA 200 USD (167 EUR) dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19. Retailerul, cu sediul în Baden-Württemberg, are peste 125 de magazine situate în nouă state de pe coasta de est a SUA.

Aldi oferă angajaților echivalentul a două

ore de plată pentru fiecare doză de vaccin și va acoperi orice costuri asociate.

Alte companii, inclusiv Starbucks, McDonald’s și compania fiică Aldi Nord, Trader Joe’s, oferă oferte similare angajaților care lucrează în SUA.

Autoritățile naționale din domeniul sanitar, atât din Germania, cât și din SUA, au recomandat vaccinarea personalului din magazinele alimentare, dar niciuna dintre cele două state nu le-a impus angajaților să se vaccineze. Stimulentele financiare ar putea încuraja mulți angajați, dar unii dintre aceștia susțin că asta ar dezavantaja persoanele care aleg

să nu se vaccineze anti-Covid.

Potrivit firmei internaționale de avocatură Simmons & Simmons, firmele germane nu pot solicita angajaților să se vaccineze, spitalele și azilurile fiind o excepție. Potrivit autorităților federale americane angajatorii din SUA au dreptul de a le cere angajaților să se vaccineze, dar multe companii americane decid să folosească tehnica stimulentelor financiare pentru a nu obliga ci a încuraja forța de muncă să se vaccineze.

“În principiu, nu este nimic în neregulă cu un astfel de bonus de vaccinare. Promovează o preocupare legitimă și pune angajații într-o

poziție financiară mai bună în general, a declarat DGB Rechtsschutz, firma de avocatură a Federației Sindicale Germane (DGB), într-un comunicat trimis către Deutsche Welle.

Ultimele stiri