Sari la conținut

Calciul a devenit un fel de remediu bun pentru orice? Care sunt efectele unei administrări nejustificate

Calciul a devenit un fel de remediu bun pentru orice. Cele mai socilitate suplimente nutritive sunt cele care conțin calciu, pe principiul că e bine să fie sau  că nu au cum să be facă rău.

Într-adevăr, calciul este necesar pentru o bună organizare a organismului, însă trebuie știut că un aport prea mare este dăunător.

Hipercalciuria, nivelul crescut de calciu în urină, și hipercalcemia, un nivel prea ridicat în sânge, duc la scăderea absorbsiei altor minerale, fier, zinc, magneziu, la pierderi de fosfor, la favorizarea litiazei renale și la o funcționare deficitară a rinichilor.

Hipercalcemia apare atunci când administrăm mai mult de 2500 mg/zi o perioadă mai lungă de timp și/sau doze excesive de vitamina D, pentru o absorbție a calciului.

De asemenea, trebuie știut că administrarea calciului este contraindicată în cazul pacienților care auhiperparatiroidism, boală cauzată de secresia excesivă de hormon paratiroidian, caracterizată prin creșterea concentrasiei calciului seric și scăderea concentrasiei fosforului, litiaza renală, pietre la rinichi, insuficiență renală gravă, care prezintă anumite tipuri de tumori maligne care cauzează hipercalcemie, metastaza osoasă sau plasmocitom, o tumoră care apare la nivelul oaselor.


În cazul copiilor, dacă administrăm excesiv calciu se pot producecalcefieri la nivelul țesuturilor moi și al mușchiului cardiac, cu consecinse grave, iar la persoanele în vârstă, calcefieri ale leziunilor ateromatoase din artere, cu creșterea riscului de infarct și accident vascular cerebral.

Administrarea de calciu trebuie să se facă numai la recomandarea medicului, după efectuarea analize pentru metabolismul acestuia în așa fel încât dozele să fie ajustate în funcție de nevoi sau chiar de a suprimă administrarea acestuia. De asemenea, administrarea suplimentelor pe bază de calciu trebuie corelată cu aportul prin alimentație.

De cât calciu avem, de fapt, nevoie?

 0-6 luni – doza recomandata: 200 – doza maxima tolerabila: 1000 

6-12 luni – doza recomandata:260 – doza maxima tolerabila:1500 

1-3 ani – doza recomandata: 700 – doza maxima tolerabila: 2500 

4-8 ani – doza recomandata: 1000 – doza maxima tolerabila: 2500

9-18 ani – doza recomandata: 1300 – doza maxima tolerabila: 3000 

19-50 ani ambele sexe – doza recomandata: 1000 – doza maxima tolerabila: 2500

51-70 ani barbati – doza recomandata: 1000 – doza maxima tolerabila: 2000 

51-70 ani femei – doza recomandata: 1200 – doza maxima tolerabila: 2000 

Peste 70 ani – doza recomandata: 1200 – doza maxima tolerabila: 2000

 

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: