Sari la conținut

Când ai nevoie de o electrocardiogramă? Foarte bine de știut!

EKG
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
terapie mai facilă pentru aritmii

Electrocardiograma este o investigație, un test extrem de simplu, nedureros, noninvaziv care măsoară impulsurile electrice ale inimii. Practic, este cea mai des utilizată procedură pentru monitorizarea cardiacă. 

Monitorizarea cardiacă prin intermediul EKG-ului se face și cu ajutorul a 6 alți electrozi, care sunt poziționați în imediata vecinătate a cordului pentru a putea monitoriza și câmpurile electrice cardiace în plan orizontal.

EKG-ul este practic testul care verifică dacă sunt probleme la activitatea electrică a inimii tale.

Uite ce poate înregistra electrocardiograma (EKG):

Tulburările de ritm sau pe cele de conducere. Mai exact, poate surprinde extrasistole, tahicardie etc).

Se poate verifica dacă există o ischemie.

Anumite modificări ale dimensiunii cavităților cardiace.

Se pot diagnostica angina pectorală, infarctul miocardic.

Anumite semne de regulă neobservate ale altor afecțiuni. Așa cum este tromboembolismul pulmonar.

Când primești indicație pentru electrocardiogramă:

  • Durerile de piept inexplicabile,
  • Exista unor probleme respiratorii,
  • Monitorizarea eficienței unor medicamente,
  • Dacă există suspiciune pentru hipertrofie ventriculară,
  • Atunci când medicul care te consultă cu stetoscopul detectează prezența unor sunete neobișnuite.

Există anumiți factori care pot influența rezultatul unui EKG. Aceștia sunt:

  • pacientul a mâncare înainte de test sau a fumat,
  • existența unor dezechilibre electrolitice în corp – de exemplu, prea mult potasiu în sânge sau prea mult sau prea puțin calciu. De asemenea, obezitatea sau sarcina sunt condiții care vor influența rezultatul acestui test.

În literatura de specialitate, există 3 tipuri principale de EKG. EKG de repaus, EKG de efort și monitorizarea Holter. Primul se va face atunci când medicul vrea să afle dacă inima funcționează corect cât timp ești în repaus. Al doilea test se poate face dacă medicul cardiolog vrea să afle cum se comporta inima în momentele în care este solicitată, când faci un efort. Iar al treilea test e mai dificil. Practic, este un EKG portabil cu ajutorul căruia se verifică activitatea electrică a inimii pentru 24 de ore. De obicei investigația este indicată când pacientul are simptome sugestive de aritmii cardiace sau pentru detectarea ischemiei silențioase.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel