Sari la conținut

Când devine vopseaua de ouă toxică? Dacă ai această boală evită să mănânci ouă de Paște!

Paștele este sărbătoarea în care excesele își spun cuvântul. În această perioadă mulți români ajung la urgențe din cauza exceselor. Nutriționistul Georgiana Bernea ne explică când devine vopseaua de ouă toxică, cu ce o putem înloui, dar și câte ouă putem consuma astfel încât să nu ne punem sănătatea în pericol.

„Vopsirea ouălor de Paşte este un obicei tradiţional al creştinilor, însă în anumite condiţii poate deveni riscantă.

În general, vopselurile de ouă sunt considerate toxice de către organism, deoarece sunt făcute indistrial cu coloranţi artificiali sintetici. Este de evitat vopseaua care pe eticheta are multe E-uri sau cea care pe ambalaj nu are descrisă compoziţia.

S-au efectuat mai multe studii care au analizat comparativ calitatea diferitelor tipuri de vopseluri. S-au găsit coloranţi, conservanţi, agenţi de îngrăşare sau agenţi stabilizatori, iar în unele s-a identificat un pigment roşu, numit azorubina, dar şi un pigment galben cu efect cancerigen”, a spus nutriţionistul Georgiana Bernea la Antena 3.

Cum să alegem cele  cele mai sănătoase ouă din supermarketuri?

„Ouăle din categoria 0 sunt cele ecologice, iar cele din categoria 1 provin din categoria ouălor crescute în aer liber. Acestea au coaja mult mai groasă şi nu riscăm ca vopseaua să pătrundă în ou.

Cele din categoria 2 şi 3 provin de la găini crescute în hale şi au coaja mult mai subţire.

Cât se fierbe un ou ca să fie sănătos și care este doza zilnică recomandată?

Oul fiert tare poate duce la indigestie şi se digeră în trei ore. Un ou fiert moale se digeră în doar 5 minute.

Este indicat să păstrăm ouăle la frigider pentru maximum cinci zile şi nu mai mult. Ouăle sunt o sursă de vitamine şi minerale, însă nu trebuie să exagerăm cu consumul acestora.

Indicat ar fi ca de Paşte să nu depăşim mai mult de două ouă pe zi.

Bolile care nu permit consumul excesiv de ouă

„Un consum excesiv poate duce la ateroscleroză. Atenţie sporită trebuie să acorde şi cei care au dislipidemii, dar şi cei cu colecistite cronice sau litiaze biliare.

Pericolul de intoxicaţie este mic dacă respectăm numărul zilnic de ouă recomandate”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel