vineri, aprilie 23, 2021

Postul Paștelui este cel mai restrictiv post dintre toate și își are debutul astăzi, cu așa numita Săptămână Albă.

Ce este Săptămâna Albă? Este o săptămână pregătitoare pentru marele post, unde nu se

mai mănâncă deloc carne, dar poți mânca produse lactate.

Așa numiții Moși de Iarnă, marea pomenire a adormiților a fost ultima sâmbătă înainte de Paște când s-a putut împărți carne. Duminică, 3 martie, s-a lăsat sec de carne. În calendarul ortodox, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2019 sau Duminica Înfricoșatei Judecăți deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul

Postului Mare.

Între duminica aceasta și Duminica izgonirii lui Adam din Rai este condensată întreagă istorie a mântuirii neamului omenesc, pentru că după aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei să fie cumva răstignit pentru a fi îndumnezeit.

Nu se fac nunţi în intervalul de la Lăsatul secului de carne şi până la Duminica Tomii.

Este un act de mare disciplină să poți ține întreg Postul Paștelui, care este foarte restrictiv, cu puține dezlegări la pește, spre deosebire de postul Crăciunului. Nu se ține fără pregătire, iar persoanele cu diverse afecțiuni trebuie să se

consulte cu medicul și să vadă dacă într-adevăr au voie să țină post. Deoarece nici preoții nu le recomandă credincioșilor cu probleme de sănătate această mare restricție alimentară. Însă postul Paștelui este mai mult despre bunătate, iertare și iubire, lucruri pe care le putem practica în orice perioadă și fără aviz de la medic.

Ultimele stiri

Parteneri