Când va apărea pe piaţă medicamentul revoluţionar care poate trata Alzeimerul

Când va apărea pe piaţă medicamentul revoluţionar care poate trata Alzeimerul
Când va apărea pe piaţă medicamentul revoluţionar care poate trata Alzeimerul

Un medicament revoluţionar care ar putea trata maladia Alzheimer ar putea fi lansat pe piaţă în următorul deceniu, pe baza unei descoperiri făcute de cercetătorii britanici, care au reuşit în cadrul unor teste de laborator să împiedice distrugerea celulelor cerebrale.

Acest studiu, considerat revoluţionar de comunitatea medicală internaţională, oferă şansa obţinerii unor noi medicamente capabile să stopeze şi alte maladii grave, precum Parkinson şi alte boli neurodegenerative.

Savanţii britanici spun că vor putea chiar să obţină o pastilă care va putea să trateze mai multe boli în acelaşi timp.

Cercetările din cadrul acestui studiu se află încă într-un stadiu timpuriu, însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, ele oferă deja prima dovadă reală a faptului că este posibilă folosirea unui medicament pentru a împiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.

În cazul maladiei Alzheimer, diagnosticată la peste 500.000 de britanici, creierele pacienţilor sunt “colmatate” cu o proteină lipicioasă, cu o structură “pliată” în mod eronat. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă au încercat să găsească medicamentul care să dezintegreze acea proteină toxică şi să o înlăture din creier, însă autorii acestui studiu recent, finanţat de Medical Research Council, au abordat problema într-o manieră diferită.

În loc să încerce să “decolmateze” creierul, cercetătorii britanici de la Universitatea Leicester au ales să analizeze felul în care acele depozite de proteine avariază creierul. La fel cum un scaun pliant are nevoie să se închidă şi să se deschidă într-un anumit fel, proteinele din creier trebuie să se plieze într-un anumit fel pentru a funcţiona corect.

Studiul, realizat pe şoareci, a arătat faptul că aceste proteine cu o pliere eronată nu ucid în mod direct celulele cerebrale. În schimb, celulele mor din cauza tentativei lor nereuşite de a se proteja – ele încetează să mai producă proteine noi, din care unele sunt vitale pentru supravieţuirea lor.

Savanţii britanici au arătat că este posibil să se administreze şoarecilor un medicament care reporneşte sinteza acelor proteine, oprind astfel maladia cerebrală.

Şoarecii trataţi au trăit fără simptome, în timp ce animalele netratate au prezentat pierderi de memorie, tulburări motrice şi, în cele din urmă, au murit, au explicat autorii acestui studiu publicat în revista Science Translational Medicine.

Studiul se află încă într-un stadiu incipient, dar este deja considerat ca fiind primul care a prezentat o dovadă reală a faptului că este posibil ca un medicament creat de om să oprească distrugerea şi moartea celulelor cerebrale.

Medicamentul prezintă însă o serie de efecte secundare severe, iar lansarea pe piaţă a unei versiuni a acestuia care să fie administrată pacienţilor umani va putea fi realizată peste cel puţin un deceniu.

 

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox