Sari la conținut

Când va deveni, de fapt, operaţional dosarul electronic de sănătate?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pacienții și cadrele medicale vor putea să aibă acces la dosarele medicale chiar și din alte state membre ale UE decât țara lor de reședință. În cazul în care pacientul autorizează accesul, datele vor putea fi folosite pentru tratament și cercetare.

Reglementările Uniunii Europene solicită statelor membre să realizeze sisteme electronice de sănătate, care să permită o interoperabilitate şi uniformizare a sistemului medical la nivel european.

Implementarea dosarului electronic de sănătate, începută în 2018

Ca urmare, România trebuie să aibă pregătit un pachet complet şi funcţional, format din dosarul electronic de sănătate (DES), reţeta electronică şi Cardul Naţional de Asigurări de Sănătate, împreună cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Ultimele estimări ale Ministerului Sănătății sugerează că DES va fi funcțional în conformitate cu cerințele europene abia în 2026.

Implementarea DES a început în România din 2018, potrivit unui anunț făcut la acel moment de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Șase ani mai târziu, sistemul este încă departe de a deveni operațional.

“Proiectul de dezvoltare al dosarului electronic de sănătate, prin extinderea acestuia la toți furnizorii de servicii medicale, este în curs de finalizare a actualizării studiului de fezabilitate, necesar în vederea depunerii dosarului de finanțare.

Estimăm că depunerea dosarului va fi posibilă în luna aprilie 2024, iar perioada de dezvoltare a acestui proiect este preconizată de 30 de luni, respectiv anul 2026”, sa arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță a guvernului elaborat de Ministerul Sănătății.

Audit tehnic

Potrivit documentului citat de 360medical.ro, implementarea DES se află în prezent la etapele de realizare a unui audit tehnic cu privire la statutul DES și analiza nevoii de componente hardware și software pentru ca DES să devină funcțional în conformitate cu cerințele europene.

“Perioada de implementare aferentă Măsurii c) ”Permiterea schimbului și recunoașterii între statele membre a prescripțiilor electronice și a rezumatului dosarului pacientului” se propune a fi ”2023 – 2026”, deoarece proiectul de dezvoltare al rețelei transfrontaliere (RO-EP) și proiectul de dezvoltare al sumarului pacientului, accesibil de pe teritoriul oricărui stat membru (RO-PS), semnate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu Comisia Europeană și finanțate sub formă de grant, au data de finalizare a implementării anul 2026”, mai arată documentul.

medic, despre covid
Sursă foto: Antoni Shkraba/Pexels

Ce va conţine dosarul electronic de sănătate?

În sistemul DES urmează să fie incluși furnizorii de servicii paraclinice, de recuperare, îngrijiri la domiciliu, stomatologie, dispozitive medicale şi de consultaţii de urgenţă la domiciliu.

De asemenea, sistemul trebuie să dispună de o interfață către alte sisteme informatice similare din celelalte state membre UE, astfel încât cetăţenii români care au probleme de sănătate să poate fi diagnosticaţi şi trataţi îm condiţii de siguranţă şi calitate corespunzătoare a serviciilor medicale.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel