Sari la conținut

Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin. Unde s-a desfășurat în acest weekend?

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer la femei. Majoritatea cazurilor pot fi evitate cu ajutorul unui simplu vaccin. Cu toate acestea, în România, nu există destulă informare cu privire la riscurile acestui tip de cancer.

În acest sens, autoritățile au organizat o caravană mobilă care să se ocupe de testarea gratuită a femeilor. Acestea vor beneficia de testul Babeș-Papanicolau și informații despre riscuri.

Cauza principală a dezvoltării cancerului de col uterin este virusul HPV. Virusul poate provoca acest tip de cancer și, astfel, poate fi letal.

România se află pe lista țărilor cu cea mai mare rată de mortalitate, cauzată de cancerul de col uterin.

Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin

Caravana mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin a fost prezentă în acest weekend în Târgu Mureș. Până la ora 16:00, femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani beneficiază gratuit de testare Babeș-Papanicolau. În țara noastră, mii de tinere active se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, unul din cancerele prevenibile, care a fost eradicat în multe țări din lume.

Am 28 de ani și nu am mai făcut până acuma un asemenea test. Acum am venit la recomandarea medicului. Ştiu că am avut infecția cu HPV și nu am făcut o testare ca să vedem care tulpină este de fapt”, a dezvăluit una dintre femeile care au venit să se testeze, potrivit RRA.

Caravane mobile au loc de luna trecută în cadrul celui mai amplu program dedicat prevenirii acestei boli.

Dorim să creștem acest nivel de educare, pentru că este important să te prezinți pentru consult și depistând din timp șansele de reușită, de tratament /…/ sunt mult, mult mai mari și chiar de a vindeca această boală; în condițiile în care se identifică rezultate pozitive, femeile vor fi contactate și vor beneficia de testare, de diagnostic, de consult de specialitate”, a explicat Conferenţiar universitar doctor Septimiu Voidăzan, coordonatorul din partea Universității de Medicină.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel