Sari la conținut

Ce tipuri de alergii provoacă soarele. Ai grijă dacă observi aceste semne pe piele

În anotimpul estival, vrem nu vrem stăm la soare. Fie în concediu la mare, la munte sau chiar pe stradă. Însă, oricâte creme am folosi tot există riscul pentru persoanele cu pielea sensibile. Acestea pot să facă așa numitele alergii solare.

Specialiștii spun că alergia solară este o afecțiune caracterizată prin apariția unor reacții cutanate în urma expunerii la soare. Erupția dă senzația de mâncărime, iar în cazul în care este severă poate provoca urticarie. Dar și vezicule sau pustule. De asemenea, buzele se usucă, crapă și dau o senzație de disconfort. Nu în ultimul rând această erupție poate să apară și în zona obrajilor, a gâtului, mâinilor – adică zonele care sunt zilnic expuse la soare.

Erupția care apare pe piele are diferite forme de la apariția de papule și plăci la papulo-vezicule, bule. De regulă, ele se dezvoltă și apar în câteva minute sau câteva ore de la expunerea solară. Sunt și persoane care au frisoane, dureri de cap, senzație de greață sau o stare generală de disconfort.

De cele mai multe ori, majoritatea simptomelor alergiilor solare dispar atunci când pielea este protejată de lumina solară. În general, acestea nu provoacă nicio complicație pe termen lung. Uneori, sunt totuși și excepții atunci când această alergie lasă cicatrici.

Iată care sunt cele mai des întâlnite alergii solare:

  • Erupția polimorfă apare într-un interval de timp scurt după expunerea la soare și se manifestă prin leziuni pruriginoase, eritematoase și deseori papulare. Zonele cele mai expuse sunt decolteul și brațele.
  • Prurigo actinic este o formă ereditară a alergiei solare care apare încă din copilărie.
  • Fotoalergia este răspunsul imun declanșat de efectul luminii solare asupra unui compus chimic care a fost aplicat pe piele, așa cum sunt produsele de protecție solară. Atenție! Și anumite medicamente pot produce sensibilizare. Simptomele apar la 24 -48 de ore după expunerea la soare. Principalele simptome sunt: eritemul și pruritul.
  • Urticaria solară este o altă afecțiune care își face apariția la câteva minute după ce ai stat la soare. Aceasta se manifestă prin apariția de pustule mari roșii. Totodată, persoana în cauză va avea mâncărimi puternice.

Întotdeauna tratamentul este stabilit după ce diagnosticarea a avut loc și este recomandat de medic. De multe ori și medicamentele antialergice au efect. De asemenea, medicul poate prescrie și antihistaminice sau creme care conțin corticosteroizi.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel