Sari la conținut

Cât de des poți fi infectat cu coronavirus. Juliet Pulliam: „Virusul va continua să evolueze”,

Model pentru testarea medicamentelor impotriva covid

Cât de des poți fi infectat cu coronavirus este răspunsul pe care îl caută epidemiologii. Un virus care nu dă semne de dispariție, variante care se pricep la eschivarea apărării organismului și valuri de infecții de două, poate de trei ori pe an – acesta poate fi viitorul Covid-19, se tem acum unii oameni de știință.

„Mi se pare probabil că acesta va fi un tipar pe termen lung”, a spus Juliet Pulliam, epidemiolog la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud. „Virusul va continua să evolueze”, a adăugat ea. „Și probabil că vor fi mulți oameni care vor avea multe, multe reinfecții de-a lungul vieții.”

Cât de des poți fi infectat cu coronavirus. Studiul privind varianta Omicron este devastator

Este dificil de cuantificat cât de des sunt reinfectați oamenii, în parte pentru că multe infecții nu sunt raportate acum. Dr. Pulliam și colegii ei au colectat suficiente date în Africa de Sud pentru a spune că rata este mai mare cu Omicron decât s-a văzut cu variantele anterioare.

Nu așa trebuia să fie. La începutul pandemiei, experții au crezut că imunitatea de la vaccinare sau de la infecția anterioară ar preveni majoritatea reinfecțiilor.

Varianta Omicron a spulberat aceste speranțe. Spre deosebire de variantele anterioare, Omicron și numeroșii săi descendenți par să fi evoluat pentru a evita parțial imunitatea. Acest lucru îi face pe toți – chiar și pe cei care au fost vaccinați de mai multe ori – vulnerabili la mai multe infecții.

„Dacă o gestionăm așa cum o gestionăm acum, atunci majoritatea oamenilor se vor infecta cu ea de cel puțin două ori pe an”, a spus Kristian Andersen, virolog la Institutul de Cercetare Scripps din San Diego. „Aș fi foarte surprins dacă nu așa se va desfășura.”

Noile variante nu au modificat utilitatea fundamentală a vaccinurilor Covid. Majoritatea persoanelor care au primit trei sau chiar doar două doze nu se vor îmbolnăvi suficient pentru a avea nevoie de îngrijiri medicale dacă sunt testate pozitiv pentru coronavirus. Și o doză de rapel, la fel ca o luptă anterioară cu virusul, pare să scadă șansele de reinfecție – dar nu cu mult.

Dacă reinfectarea se dovedește a fi norma, coronavirusul „nu va fi pur și simplu acest lucru de iarnă o dată pe an”, a spus el, „și nu va fi o pacoste ușoară în ceea ce privește cantitatea de morbiditate și mortalitate pe care o cauzează.”

Reinfectările cu variante anterioare, inclusiv Delta, au avut loc, dar au fost relativ rare, dar în septembrie, ritmul reinfecțiilor în Africa de Sud părea să se accelereze și a fost semnificativ ridicat până în noiembrie, când a fost identificată varianta Omicron, a spus dr. Pulliam.

Reinfectările în Africa de Sud, ca și în Statele Unite, pot părea și mai vizibile, deoarece mulți au fost imunizați sau infectați cel puțin o dată până acum.

„Percepția mărește ceea ce se întâmplă de fapt din punct de vedere biologic”, a spus dr. Pulliam. „Doar că există mai mulți oameni care sunt eligibili pentru reinfectare.”

Pentru a ține pasul cu evoluția virusului, au spus alți experți, vaccinurile covid ar trebui actualizate mai rapid, chiar mai repede decât vaccinurile antigripale anuale. Chiar și o potrivire imperfectă cu o nouă formă de coronavirus va extinde imunitatea și va oferi o anumită protecție, au spus ei.

„De fiecare dată când credem că trecem de această situație, de fiecare dată când credem că avem avantaj, virusul ne trage pe sfoară”, a spus dr. Andersen. „Modul de a-l ține sub control nu este „Hai să ne infectăm cu toții de câteva ori pe an și apoi să sperăm că este mai bine.”

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel