sâmbătă, septembrie 25, 2021

Cercetarea publicată în European Heart Journal a urmărit mai mult de 50.000 de persoane timp de 11 ani și a scos în evidență faptul că cei care nu dorm suficient sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă, o afecțiune care apare atunci când inima nu mai pompează suficient sânge în artere.

,,Atunci când ne confruntăm cu insomnia, organismul eliberează hormonul stresului care poate avea un efect negativ asupra inimii, explică dr. Laugsand autorul studiului.

 Insuficiența cardiacă este o afecțiune care se înrăutățește în timp. La început, corpul încearcă să compenseze capacitatea scăzută de pompare a inimii prin: reținerea sării și a apei, pentru a crește cantitatea de sânge în fluxul sangvin, prin creșterea volumului de muncă depus de inimă și prin creșterea dimensiunilor inimii. În cele din urmă, aceste încercări de compensare ale corpului nu fac decât să înrăutățească afecțiunea.

Simptomele insuficienței cardiace includ: respirație scurtă și frecventă, oboseală, leșin, amețeală, tuse uscată, creșterea bruscă în greutate, greață, balonare.

 

Ultimele stiri