Sari la conținut

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

pensie
Sursă foto: Biz

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele care vor sta la baza deciziilor de recalculare a pensiilor ce urmează a fi luate în toamnă.

Recalcularea majoră a pensiilor va demara în această toamnă. 2024 va fi anul în care se va majora valoarea punctului de pensie cu 13,8%, până în 2032 lei.

Pensii: Din 2025 se mărește procentul de creștere

Începând cu anul 2025, procentul va crește, însă nu va depăși creșterea procentuală a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din cursul anului precedent.

Consiliul fiscal va prezenta un raport anual, în luna iunie, privind respectarea regulilor de majorare a procentului de referință.

Acest raport se va publica pe site-ul web al Consiliului fiscal. În ceea ce privește impactul bugetar, Guvernul va trebui să adopte măsuri corective pentru compensarea impactului fiscal, conform proiectului de lege a pensiilor, ce poate fi consultat integral:proiect-lege-pensii, potrivit Gândul.

Ce se întâmplă din 2027?

Începând din 2027, la fiecare trei ani, Consiliul Fiscal va raporta evoluția cheltuielilor publice cu pensiile, bazându-se pe proiecțiile Ageing Working Group (AWG).

Guvernul va adopta măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile, în vederea revenirii acestora la nivelul de referință stabilit, exprimate ca procent din PIB. Totalul punctelor obținute de un asigurat se calculează prin însumarea punctelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al unui asigurat se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Se acordă un număr de puncte de stabilitate pentru o vechime în muncă mai mare de 25 de ani de contribuție, după cum urmează:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel