Sari la conținut

Câţi români apelează la asigurările private de sănătate? Ce este asigurarea medicală de stat şi cât costă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
”Dezechilibrul în repartiţia medicilor este principala noastră problemă”

Asigurările voluntare de sănătate au fost segmentul care a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari creşteri la nivelul pieţei de asigurări facultative, cumulând prime brute subscrise în valoare de aproximativ 670 milioane lei, cu circa 35% mai mult decât în 2021.

Numărul persoanelor asigurate prin acest tip de poliţă depăşea 630.000 la finalul anului 2022, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

”Din ce în ce mai mulţi români sunt protejaţi de o asigurare voluntară de sănătate, având, astfel, acces la servicii medicale de calitate. Astfel, potrivit datelor UNSAR, numărul persoanelor asigurate prin acest tip de poliţă este în creştere, depăşind 630.000 la finalul anului 2022, potrivit news.ro.

Anul trecut, asigurările voluntare de sănătate au fost segmentul care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri la nivelul pieţei de asigurări facultative, cumulând prime brute subscrise în valoare de aproximativ 670 milioane lei, cu circa 35% mai mult decât în 2021.

Foarte important, şi indemnizaţiile brute plătite de asigurători românilor, în baza acestor poliţe, au crescut anul trecut cu peste 28% comparativ cu 2021. Aceşti bani au acoperit costuri cu serviciile medicale de care au avut nevoie cei care erau protejaţi de o asigurare voluntară de sănătate, sume care, aşadar, nu a mai fost necesar să fie cheltuite din fondul public de asigurări sociale de sănătate”, arată UNSAR.

Cel mai recent raport publicat de ASF arată că dinamica s-a menţinut şi în primul trimestru din 2023, atât la nivel de subscrieri, cât şi din perspectiva indemnizaţiilor plătite de companiile de asigurări, care au crescut cu 39% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ce este şi cât costă o asigurare de sănătate de stat

Conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, toți angajatorii au obligația să plătească, în baza unui contract de muncă, sumele aferente contribuției asigurărilor de sănătate ale tuturor angajaților, care au dreptul, în acest fel, la pachetul de bază de servicii medicale oferite de statul român.

Asigurarea medicală de stat, denumită CASS (n.n. – Contribuţii de Asigurări Sociale de Sănătate), este una dintre cele trei contribuții obligatorii pe care orice cetățean al României care este angajat cu contract de muncă este obligat să le plătească. De asemenea, și angajatorii au aceeași obligație lună de lună, potrivit libertatea.ro.

Codul fiscal în vigoare prevede că orice persoană care vrea să beneficieze de o asigurare medicală în sistemul medical public o poate face pe o perioadă de 12 luni și va trebui să plătească o contribuție în cuantum de 10% din șase salarii minime brute.

Concret, luând în considerare faptul că, începând de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie a fost mărit de la 2.550 de lei, la 3.000 de lei, cei care beneficiază de asigurare de sănătate de stat vor trebui să plătească în acest an 1.800 de lei. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri este de 3.000 de lei, conform HG nr. 1.447/2022.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel