Sari la conținut

Caută vindecarea în străinătate pe banii lor

 

Mulți bolnavi care nu vor să stea după birocrația de la stat își pun speranțele în spitalele de peste hotare, unde li se promit rezultate într-un timp de două ori mai scurt decât în țară. Ca să se însănătoșească, scot însă bani grei din buzunar

Andreea Ciulac

Bătălia pentru supraviețuire e ca și pierdută în spitalele din țară, spun pacienții români care au reușit să se vindece de  boli „grele” numai după ce s-au lăsat pe mâinile medicilor din străinătate.

Tratamente cu sacrificii

Pe lângă specialiștii de top, oamenii sunt atrași și de tehnologia ultramodernă sau amabilitatea personalului. Costurile însă depășesc cu mult posibilitățile unei familii cu venituri medii, iar bolnavii care se tratează în afara țării riscă să ajungă datornici vânduți la ei acasă.
Una dintre destinațiile favorite ale românilor în materie de turism medical este Istanbul, acolo unde se găsește Centrul Medical Anadolu. Spitalul a devenit popular datorită secției de Oncologie, care numără circa 80% din totalul pacienților străini.

2.000
de români apelează, anual,
la clinica Anadolu din Istanbul,
pentru a scăpa de cancer,
în ciuda prețurilor
piperate

Printre „atracțiile” Departamentului Oncologic se numără aparatele CiberKnife și Truebeam, folosite în şedinţele de radioterapie, o metodă non-invazivă de a trata cancerul. „Tratează cancerul de sân, naso-faringial sau a prostatei cu șanse de reușită de circa 85%”, spune Kayıhan Engin, specializat în chirurgie robotică.
Reversul medaliei îl reprezintă prețul serviciilor medicale, o singură zi de spitalizare ajungând să coste în jur de 300 de euro. Pacienții spun totuși că sacrificiile bănești merită făcute. „Aici le găsești pe toate la un loc. În România, unde au medici buni, n-au condiții și invers”, e verdictul dat de Alexandru Roman, soțul unei paciente căreia medicii turci i-au salvat viața extirpându-i uterul și tumoarea de pe ovarul stâng.

Sănătatea de lux la Viena
La fel de căutat este și Spitalul Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, cu circa 100.000 de pacienți români tratați anual. Serviciile medicilor austrieci sunt disponibili doar oamenilor cu dare de mână. Numai o zi de spitalizare la AKH costă aproximativ 900 de euro fără analize, investigații sau tratament. În unele cazuri, costurile pot fi acoperite parțial prin sistemul public românesc de asigurări (formularul S2, fost E 112) sau cu fonduri de la Ministerul Sănătății, dacă există un acord prealabil din partea autorităților din România.

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel