Sari la conținut

Cum ne afectează viața infecțiile urinare? Care sunt simptomele și cum putem trata o astfel de infecție?

Incontinența urinară
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiuri nocive care îți îmbolnăvesc rinichii

Infectiile urinare sau ITU (Infectiile Tractului Urinar) reprezinta una dintre cele mai comune probleme de sanatate, care afecteaza cu preponderenta femeile. Conform National Library of Medicine, 50-60% dintre femeile adulte se confrunta cel putin o data de-a lungul vietii cu acest tip de infectie.

Motivul pentru care infectia apare mai des la femei este legata de lungimea uretrei, canalul care face legatura dintre vezica si prin care este eliminata urina. La femei, uretra este mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea rapida a bacteriilor. Un alt motiv este legat de faptul ca anusul este situat in apropiere de aparatul urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurinta catre uretra.

„Infecțiile urinare au un agent patogen microbian, deci trebuie să fie un microb care să producă, sigur că de-a lungul vieții poate apărea în vezica urinară anumiți germeni, de aceea trebuie să acordăm dreptul vezicii. În ce sens? Să bem foarte multe lichide în timpul zilei, să nu amânăm mersul la toaletă și să stăm toată ziua cu vezica plină.

Pentru că toate acestea, puse cap la cap sau asociate cu o constipație cronică nu fac altceva decât ca o parte dintre acei gemeni care colonizează tractul digestiv, pot să determine apariția unei infecții urinare.

Infecție urinară

O infecție urinară joasă, care afectează vezica urinară, pare o afecțiune banală și de cele mai multe ori pacientele se tratează singure prin automedicație sau prin diferite tratamente naturiste. Simptomele dispar, dar asta nu înseamnă că infecția a fost tratată.

O infecție urinară trebuie depistată prin urocultură, practic nu trebuie administrate antibiotice doar la primele simptome crezând că este o infecție urinară și se ia tratament pentru doua, trei zile, pentru că atunci apare infecția decapitată. Simptomele dispar, dar germenele rămâne la nivelul mucoasei vezicale și aici vine problema infecțiilor urinare recurente.

Când pacienta face patru, cinci infecții pe an, vorbim de recurență, iar simptomele devin din ce în mai supărătoare. Necesită pentru eredicarea germenului un tratament de lungă durată. Nu mai merge cu tratament de 7 zile, 10 zile, ci de unul de 6 luni. Infecţia urinară poate să ascensioneze spre rinichi”, medicul Elvira Brătilă, în cadrul emisiuniiSfat de Sănătate.

Simptomele infecţiei urinare

„Simptomele specifice sunt: urinarea frecventă, usturime la urinare, durere. Totodată, în cazul infecţiei urinare cronice, se poate, ca la final să apară cistita interstiţială. Din cauza traumatismului cronic produs la nivelul mucoasei, pacienta are simptome similare de infecţie urinară, dar urocultura este negativă”, mai spune medicul.

Tipuri de infectii urinare

In functie de zona afectata, infectiile urinare pot fi clasificate in urmatoarele trei categorii:

  • cistita – este cel mai comun tip de infectie care afecteaza de obicei doar femeile. Aceasta reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, fiind cauzata de bacteria E.coli, provenita din zona anusului.
  • uretrita – aceasta reprezinta o inflamatie a uretrei si apare de obicei la barbati, insa poate afecta si femeile. Uretrita este cauzata de agenti patogeni precum Chlamydia si gonococul, care se transmit cu usurinta prin contact sexual neprotejat.
  • pielonefrita – reprezinta o inflamatie la nivelul rinichilor, cauzata de o cistita care nu a fost tratata la timp. Cistita acuta favorizeaza agravarea infectiei si transmiterea ei din vezica in rinichi. Poate afecta si barbatii, fiind una dintre infectiile urinare comune la copiii cu varste mai mici de un an.

Cauzele apariţiei infecţiilor urinare

„Sunt factorii favorizanţi. Constipaţia, de exemplu, pentru că de cele mai multe ori infecţia este cu Escherichia coli, care se găseşte în tractul digestiv. De obicei, apare din cauza igienei necorespunzătoare. Infecţia urinară poate să mai apară şi după contactul sexual, dacă există şi o infecţie vaginală.

De cele mai multe ori, de-a lungul vieții, vezica poate să fie colonizată de diferiți germeni, trebuie doar să păstrăm recomandările minime să fie curățată tot timpul cu lichid.

Ne vindecăm dacă tratamentul este corect ca şi perioadă şi este un antibiotic ţintit”, explică Prof.dr. Elvira Brătilă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel