Sari la conținut

Ce afecțiune poate fi tratată cu ketamină

Ketamina are un efect „remarcabil” în tratarea depresiei severe, acolo unde tratamente mai convenționale au eșuat, susține un studiu desfășurat la Oxford.

Astfel, infuziile de ketamină administrate pacienților diagnosticați cu depresie severă au avut un efect benefic rapid asupra celor care nu au răspuns la mai multe tratamente convenționale.

Chiar dacă mulți dintre pacienții care au luat parte la studiul desfășurat la Oxford Health NHS Foundation Trust au recidivat într-o zi sau două, în cazul a circa 30% dintre aceștia s-au constatat îmbunătățiri care au durat cel puțin trei săptămâni.

În plus, în 15% din cazuri, recidiva a intervenit după peste două luni sau chiar după opt luni.

„Am constatat schimbări remarcabile la pacienți diagnosticați ce depresie severă de mai mulți ani, acolo unde niciun alt tratament nu a funcționat”, susține psihiatrul Rupert McShane, de la Universitatea Oxford.

Ketamina, un tranchilizant pentru cai, a devenit un drog popular pe ringurile de dans. În prezent, guvernul britanic dorește schimbarea clasei în care figurează ketamina, de la C la B, pe fondul preocupărilor din ce în ce mai accentuate cu privire la efectele sale fizice și psihice. Există relatări, notează The Independent, despre tineri cărora a fost necesar să le fie extirpată vezica urinară din cauza consumului masiv de ketamină.

Pe de altă parte, dozele utilizate în cadrul studiului au fost cu mult mai mici decât cele folosite de utilizatori, astfel că efectele secundare au fost minime, chiar dacă medicamentul a fost injectat pacienților, mai degrabă decât înghițit.

Rezultatele obținute în urma administrării ketaminei la primii 28 de pacienți sunt prezentate într-un articol publicat în Journal of Psychopharmacology.

Câteva zile mai târziu, cercetătorii au efectuat teste de memorie, iar pacienților li s-a cerut să își descrie starea de spirit și să indice dacă s-au confruntat cu probleme de memorie sau ale vezicii urinare. Un total de 400 de infuzii de ketamină au fost administrate unui număr de 45 de pacienți participanți la studiul menționat.

 

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: