Sari la conținut

Ce riscă cei care stau în preajma oamenilor depresivi

Andreea Ciulac

Gândurile negative sunt la fel de molipsitoare precum virusul gripal. După câteva luni în preajma unei persoane depresive, spun cercetătorii americani, chiar și cei mai optimiști oameni ajung să resimtă o stare acută de melancolie. Vestea bună este că și gândirea pozitivă „se ia” la fel de ușor.

 Deși cei mai mulți oameni văd depresia ca pe un dezechilibru al chimicalelor  din creier, oamenii de știință ai Universității Notre Dame din SUA spun că, de fapt, persoanele de care te înconjori pot să-ți transmită în mod direct acea o stare de tristețe profundă. “Modul de gândire joacă un rol vital în riscul de a dezvolta o depresie”, crede coordonatorul studiului Gerald Haeffel, profesor asociat la clinica de psihologie a Universității Notre Dame.

 Iar cei mai ușor de influențat în această privință, spun cercetătorii, sunt studenții, care trebuie să conviețuiască laolaltă cu alți colegi, ajungând astfel să împărtășească cu ei același tipar de gândire.

 Autorii studiului au demonstrat acest lucru observând peste 100 de studenți de la o universitate privată, 42 de băieți și 66 de femei care locuiau cu tineri de același sex în cameră. Au fost testați mai apoi la o lună distanță, la trei și la șase luni, printr-un formular online menit să le măsoare modul de gândire, nivelul de stres și eventuale simptome ale depresiei. Haeffel și echipa lui au descoperit că tinerii care au stat în preajma depresivilor de tip “melancolic” au fost și cei mai afectați. “Colegii acestor studenți s-au concentrat pe cât de triști sunt, au încercat să înțeleagă cauza gândurilor negre și s-au îngrijorat și mai mult luând în calcul implicațiile sociale ale acestei stări de supărare. La polul opus, colegii studenților binedispuși, au trecut repede peste necazuri, focalizându-și atenția pe alte lucruri, mai vesele”, explică cercetătorul.

 Din fericire, echipa doctorului Haeffel a descoperit că optimismul este la fel de contagios precum depresia.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel