sâmbătă, iunie 6, 2020

Metabolismul rapid pare a fi cheia către o siluetă aproape de perfecţiune. Oricine deţine acest atu arde caloriile mai repede, pierde mai multe kilograme într-un timp mai scurt şi se menţine în formă mai uşor decât ceilalţi.
Metabolismul reprezintă, de fapt, procesul prin care corpul nostru transformă caloriile consumate din mâncare, în energia atât de necesară diverselor funcţii ale organismului. Abuzul alimentar sau, dimpotrivă, înfometarea nu vor face altceva decât să dezechilibreze funcţionarea metabolismului şi să îl determine să nu ardă câte calorii ar fi necesar.

Mai jos va oferim câteva dintre secretele stimulării metabolismului:

Citește și:

Exerciţiile cu greutăţi – efect maxim chiar şi după terminarea antrenamentului
Cele mai indicate ar fi exerciţiile cu greutăţi. Deşi multe femei se feresc de acest tip de antrenament pentru a nu dezvolta muşchi inestetici, temerea lor nu este deloc justificată şi asta pentru că femeile nu au hormonii necesari pentru a-şi dezvolta atât de tare muşchii în urma exerciţiilor cu gantere.

Citește și:

Exerciţii aerobice
Antrenamentul aerobic creşte ritmul cardiac, stimulând metabolismul.

Dormiti suficient
Daca dormiti mai putin de sapte ore pe noapte, este posibil sa afectati hormonii care controleaza metabolismul. De obicei, glucidele sunt cele a caror transformare nu se mai face in mod eficient, ceea ce inseamna ca lipsa de somn poate predispune la diabet si obezitate.

Serviti micul dejun
Un mic dejun poate creste cu 10% ritmul metabolismului, in special daca este consistent. Studiile au aratat ca un mic dejun bogat in grasimi ajuta organismul sa arda mai multe glucide si grasimi pe parcursul intregii zile.

Citește și:

Consumaţi apă rece. Cercetătorii germani au arătat că cei care beau zilnic şase pahare de apă rece ard între 5 şi 100 de calorii pe zi, adică în jur de trei kilograme pe an.

“Organismul consumă aceste calorii pentru a aduce apa la temperatura corpului”, explică nutriţionsitul Corina Zugravu. De altfel, totalitatea reacţiilor chimice ale organismului au nevoie de apă. Persoanele deshidratate ard cu 2% mai puţine calorii decât cele care se hidratează corespunzător.

Mâncaţi iute şi picant. Ardeii iuţi sau alimentele picante şi fierbinţi “biciuiesc” metabolismul şi stimulează activitatea sistemului nervos. Un ardei iute creşte rata arderilor cu 20%.

Beţi cafea sau ceai. O ceaşcă de cafea stimulează sistemul nervos central şi creşte metabolismul cu 5-8%, ceea ce înseamnă arderea a 100-200 de calorii pe zi. O ceaşcă de ceai pe zi, bogată în antioxidanţi, creşte metabolismul cu 12%.

Bazaţi-vă pe proteine. Organismul are nevoie de proteine pentru a construi muşchi. Specialiştii recomandă 1 gram de proteine/ kilogram, ceea ce înseamnă că o persoană care are 70 de kilograme va avea nevoie de 70 de grame de proteine pe zi: o friptură de porc slabă, un ou fiert, un pahar cu lapte şi o felie de brânză slabă de vaci. Alte alimente bogate în proteine sunt nucile, alunele, migdalele, soia şi ciupercile.

“Nutrienţii, adică proteinele, glucidele şi lipidele, ne aduc calorii, dar şi consumă calorii, la rândul lor. Pentru a metaboliza proteinele (mestecat, digestie, absorbţie), organismul arde cele mai multe calorii. Practic, ce consumi, cheltuieşti”, spune nutriţionistul.

Fibre şi fier. Alimentele bogate în fibre cresc rata de ardere a caloriilor cu 30%. Medicii recomandă 25 de grame de fibre pe zi, echivalentul a trei porţii de fructe sau legume. Şi fierul e esenţial în oxigenarea muşchilor în scopul arderii grăsimilor. Fructele de mare, crustaceele, mazărea, cerealele şi spanacul sunt surse excelente de fier.

Parteneri