Sari la conținut

Ce să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Întărește oasele

spanac, sursa de fier
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
spanac, sursa de fier pentru sugari, femei însarcinate și boli cronice

Deși nu este cel mai apreciat dintre alimente, medicii spun că are multe beneficii pentru sănătate, iar persoanele trecute de 50 de ani trebuie să-l introducă în dietă.

Specialiștii atrag atenție că, dintre toate legumele și fructele, există una, cu frunze verzi, care este obligatorie pentru persoanele ce au atins sau se apropie de 50 de ani.

Ce să mănânci dacă ai peste 50 de ani? Ei bine, este vorba despre spanac.  Consumat frecvent, scade tensiunea arterială, ajută ochii să fie sănătoși, îmbunătățește cogniția, face pielea mai sănătoasă, sursă excelentă de fier și întărește oasele.

„Dacă aleg o legumă, voi alege cu siguranță una cu frunze verzi, în special spanacul”, spune Amy Goodson, nutriționist, membru al consiliului medical și autoarea cărții „The Sports Nutrition Playbook”

Motivul pentru care Goodson recomandă spanacul persoanelor peste 50 de ani este că legumele cu frunze verzi reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi deosebit de importanți pentru persoanele în vârstă, și anume:

  •  calciu;
  • vitamina B12;
  • potasiu.

„Lipsa lui este o problemă pentru toată lumea”

Potrivit specialistului, spanacul este necesar pentru persoanele care au trecut de vârsta de 50 de ani.

Mai mult, potrivit ei, spanacul oferă toate cele trei vitamine de care are nevoie organismul nostru.

„Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au o nevoie crescută de nutrienţi, în special de anumite vitamine și minerale care contribuie la o îmbătrânire sănătoasă. În special, au nevoie de mai mult calciu pentru a menține densitatea minerală osoasă, de mai multă vitamina B12, deoarece absorbția acesteia scade de obicei cu vârsta și de mai mult potasiu, a cărui lipsă este o problemă pentru toată lumea.

Deşi o singură legumă nu vă va putea oferi toate cele trei elemente de care aveți nevoie, potrivit Ghidului Alimentar (DRI), legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt pe primul loc pe listă. Acestea conțin calciu, potasiu și vitamina B12.

Sunt, de asemenea, bogate în fibre, importante pentru sănătatea intestinului și a inimii și în antioxidanți, care ajută organismul să lupte împotriva inflamației”, a mai spus specialistul în nutriție, potrivit „Eat This, Not That”, care a subliniat că, deși spanacul este cel mai bun supliment pentru persoanele de peste 50 de ani, o dietă echilibrată este necesară pentru a obține un nivel maxim de nutrienți.

Beneficii pentru sănătate:

1. Spanacul scade tensiunea arterială

Spanacul este bogat în mai multe minerale de care organismul tău are nevoie, inclusiv potasiu. Consumul de alimente care sunt bogate în potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.

2. Spanacul ajută ochii să fie sănătoși

Spanacul este o sursă excelentă de luteină, un antioxidant despre care se știe că protejează împotriva bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Studiile au constatat că persoanele care iau suplimente de luteină prezintă un risc mai mic de degenerare maculară, care este principala cauză a deficiențelor de vedere și a orbirii.

Cataracta este o afecțiune oculară cauzată de oxidarea cristalinului ochiului. Studiile au arătat că luteina pare să prevină deteriorarea lentilelor de către ultraviolete. Un studiu a constatat că femeile care au avut un aport alimentar mai mare de luteină au avut cu 23% mai puține șanse de a dezvolta cataractă decât cele care au avut o dietă săracă în luteină.

3. Spanacul îmbunătățește cogniția

S-a demonstrat, de asemenea, că luteina ajută la păstrarea capacităților cognitive. Studiile efectuate pe adulți în vârstă au arătat că cei cu niveluri mai ridicate de luteină au prezentat o mai bună fluență verbală, memorie, capacitate de raționament și viteză de procesare decât cei cu cantități scăzute de nutrient.

4. Spanacul întărește oasele

Vitamina K este esențială pentru sănătatea și creșterea oaselor, iar spanacul este plin de ea. Consumul unei singure cești de spanac îndeplinește cantitatea zilnică recomandată de vitamina K de care are nevoie organismul dumneavoastră.

5. Spanacul face pielea mai sănătoasă

Vitamina A din spanac este folosită de corpul tău pentru a dezvolta țesuturile, inclusiv cel mai mare organ din corpul tău, pielea. Nu numai că vitamina A susține sistemul imunitar al pielii (prevenind bolile și daunele), dar ajută și pielea să rămână hidratată, reducând apariția liniilor fine și a ridurilor.

6. Spanacul este o sursă excelentă de fier, care face ca sângele să fie mai sănătos

Spanacul este o sursă excelentă de fier, care ajută organismul dumneavoastră să producă hemoglobină. Hemoglobina este necesară pentru a transporta oxigenul de la plămâni la restul corpului dumneavoastră. Acesta este motivul pentru care unul dintre principalele simptome ale deficienței de fier este oboseala puternică, potrivit WebMD.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: