Sari la conținut

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă dormi mai mult de o oră la prânz?

Somnul de după amiază este foarte bun pentru sănătate. Te face mai alert, scade tensiunea arterială și te destresează. Ce se întâmplă însă, dacă tinzi să dormi din ce în ce mai mult la prânz? Specialiștii spun că mai mult de o oră nu înseamnă niciun risc pentru organism.

Cercetătorii din Tokyo au descoperit faptul că oamenii care dorm câte 3-4 ore la prânz, deși dorm cele 8 ore pe noapte, pot suferi de diabet de tip 2. Somnolența, oboseala și tendința de a dormi excesiv la prânz sunt semne ale instalării diabetului.

Cu toate acestea, atâta timp cât nu se depășește o oră în cazul somnului de prânz, oamenii nu prezintă niciun risc.

O altă cauză a somnolenței din timpul zilei poate fi apneea de somn, care este o afecțiune ce se manifestă prin oprirea temporară a respirației în timpul somnului. Din cauza aceasta, pacientul nu se poate odihni bine pe timpul nopții.  Cercetătorii de la Toronto au descoperit că cei care aveau apnee ușoară sau severă și dorm zilnic mai mult de câteva ore la prânz sunt la risc de a dezolvat diabet cu 23%.

Dacă observați unul dintre simptome, cel mai bine este să vă faceți niște analize.

A.

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel