Sari la conținut

Ce se întâmplă în corp când ai lipsă de vitamina B12

analiza de sange
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Deficit de vitamina B 12

Ce se întâmplă în corp când ai lipsă de vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru organismul uman. Ea este prezentă în alimentele de origine animal, motiv de îngrijorare pentru cei care au abordat un stil de viață vegan. În acest sens, dietele vegetariene și vegane se pot expune la o deficiență care de multe ori trece neobservată.

Aporturile alimentare recomandate variază pe tari între 2,5 (Statele Unite) și 4 micrograme (Franța) pe zi pentru un adult. Aceste nevoi sunt satisfăcute cu ușurință la un adult sănătos și omnivor.

B12 se găsește în principal în carne

Deoarece vitamina B12 se găsește în principal în carne, persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană au un risc incontestabil de deficiență, mai spun medicii.

În plus, vitamina B12 are nevoie de o bună funcționare a stomacului pentru a fi absorbită. Din acest motiv există și riscurile de deficiență la persoanele care iau medicamente antiacide pe o perioadă lungă de timp.

Riscurile de deficiență

Mai mult, potrivit medicilor, după un cancer la stomac sau persoanele în vârstă a căror căptușeală a stomacului se atrofiază o data cu vârsta pot fi predispuse la riscurile de deficiență de vitamina B12.

Deficitul de vitamina B12 poate fi lent și poate trece neobservat ani de zile din cauza absenței unor simptome specifice.

Într-adevăr, foliații, abundenți în legumele cu frunze, pot întârzia apariția anemiei.

Dar aceste efecte protectoare ale folatului nu acționează asupra anumitor tulburări, cum ar fi pierderea de memorie sau îngroșarea pereților arterei care pot indica o deficiență, în special în rândul vegetarienilor.

Din păcate, aceste simptome nu sunt doar un semn al deficitului de vitamina B12. Prin urmare, este adesea subdiagnosticat.

Acesta este motivul pentru care poate fi înțelept să întrebați medicul dumneavoastră dacă sunteți unul dintre oamenii care au ales să nu mai mănânce carne.

Ce se intamplă dacă ai carența de vit B12?

Daca te confrunti cu un deficit de vitamina B12, exista posibilitatea sa ai si o lipsa de globule roșii în organism, adica anemie. O deficienta ușoară de vitamina B12 poate să nu provoace niciun simptom.

Tratament pentru deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate fi tratat doar prin administrarea vitaminei în sine. Depinzand de cauza care provoaca deficiență, pacientul poate avea nevoie de tratament temporar, pâna când nivelul de vitamina B12 revine la normal sau poate avea nevoie de terapie permanentă cu vitamina B12.

Vitamina B12 poate fi administrata zilnic, la recomandarea medicului, cu ajutorul suplimentelor alimentare cu vitamine.

Optiunile pentru consumul de vitamina B12 includ:

  • Produse alimentare de origine animala: carne rosie, carne de pui, peste, oua, lapte si alte produse lactate care contin vitamina B12;
    alimente fortificate: Alimentele fortificate sunt alimente care au in compozitia lor anumite vitamine si nutrienti care au fost adaugati in procesul de productie si pe care nu le contin in mod natural.
  • Alimentele fortificate includ anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, drojdie nutritiva, lapte vegetal etc. Citeste valorile nutritionale de pe ambalaj pentru a vedea continutul de vitamina B12;
  • Suplimente alimentare cu vitamina B12: Multe complexe de multivitamine contin vitamina B12. Exista, de asemenea, suplimente alimentare care au doar vitamina B12.

Alte lucruri pe care le poti face pentru a preveni deficitul de vitamina B12:

  • evita consumul excesiv de alcool! Consumul frecvent de alcool poate deteriora sistemul digestiv si poate ingreuna absorbtia vitaminei B12;
  • gestioneaza, pe cat posibil, afectiunile digestive (daca este cazul)! Daca ai fost diagnosticat cu o boala digestiva, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca, asigura-te ca urmezi intocmai recomandarile medicului pentru a preveni agravarea!

Daca te confrunti cu simptomele deficitului de vitamina B12 sau prezinti un risc pentru a dezvolta acest deficit, adreseaza-te medicului pentru a vedea daca ar trebui sa faci un set de analize de sange pentru a masura nivelul de vitamina din organism. Daca deja ai fost diagnosticat cu deficit de vitamina B12 si te confrunti cu simptome noi, discuta cu medicul tau de urgenta, potrivit Mayo Clinic .

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel