Sari la conținut

Ce se întămplă în corpul tău la doar o oră după ce bei alcool? Un medic explică pas cu pas

alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Gelul care poate opri efectele periculoase ale alcoolului

Ce se întămplă în corpul tău la doar o oră după ce bei alcool. Un medic a avertizat asupra comportamentelor negative și potențial periculoase care provin din consumul de alcool după doar o oră.

Medicul pensionar cu zeci de ani de practică medicală a descris efectele alcoolului într-o oră, inclusiv sentimentul de euforie și comportamentul riscant.

Explicația pas cu pas a unui medic despre consumul de acool

În cazul alcoolului, la fel ca majoritatea alimentelor și băuturii, consumul moderat prezintă un risc foarte mic pentru corp și minte. Cu toate acestea, doctorul Lawrence Cunningham, un medic pensionar care lucrează cu Ghidul de îngrijire al Regatului Unit, a descris ce efecte poate avea alcoolul asupra organismului în oră după consum, deoarece efectele pot fi observate în 20 de minute.

„Din anii mei în practică, am văzut o multitudine de cazuri legate de consumul de alcool și modul în care acesta interacționează cu corpul nostru.

Este esențial să ne amintim că, în timp ce consumul de alimente înainte de a bea alcool poate încetini absorbția acestuia, nu anulează potențialul de rău.

Consumul excesiv de alcool regulat poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli hepatice, boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer, indiferent dacă ai mâncat în prealabil sau nu”, a spus dr. Cunningham.

Ce se întămplă în corpul tău la doar o oră după ce bei alcool

Deci, ce se întâmplă cu organismul la o oră după ce ai băut alcool? Citiți mai jos pentru a afla mai multe.

  • După 20 de minute: Relaxare și euforie

Primele 20 de minute după o halbă de bere sau un pahar de vin sunt faza în care oamenii se simt cel mai fericiți și mai relaxați.

„După 20 de minute de la consumul de alcool, primele efecte se simt de obicei”, a spus dr. Cunningham. „Alcoolul este absorbit rapid în fluxul sanguin prin mucoasa stomacului, provocând un efect imediat asupra sistemului nervos central.

Sentimentele de relaxare și euforie caracterizează adesea această fază inițială. Cu toate acestea, acesta este și momentul în care judecata poate începe inițial să devină afectată, ceea ce duce la o potențială creștere a comportamentului de asumare a riscurilor”.

Această etapă este cea în care indivizii își subestimează adesea nivelul de intoxicație.

  • După 40 de minute: Lentoare în mișcări și proastă coordonare

Doctorul a explicat că alcoolul începe să afecteze alte părți ale corpului la 40 de minute după ce ai băut prima băutură. 

„Ficatul, responsabil de metabolizarea alcoolului, lucrează din greu pentru a descompune etanolul în substanțe netoxice. În acest moment, băutorul poate începe să simtă o ușoară scădere a coordonării fizice și timpi de reacție mai lenți.

De aceea recomand întotdeauna oamenilor să evite conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor după ce au consumat orice cantitate de alcool.”

Alcoolul, risc de la boli hepatice până la complicații neurologice

  • După 60 de minute: Vorbire neclară și echilibru afectat

Până la momentul în care alcoolul a fost în organism timp de o oră, efectele complete ale băuturii tind să se simtă.

„În această etapă, ficatul se luptă să proceseze alcoolul, iar fluxul sanguin transportă alcool nemetabolizat în tot corpul. În funcție de cantitatea de alcool consumată și de nivelul individual de toleranță, pot deveni evidente simptome precum vorbirea neclară, procesele de gândire încetinite și echilibrul afectat”.

Medicul  a explicat, de asemenea, cum consumul excesiv de alcool poate avea un efect dăunător asupra organismului și cum anumiți factori ai stilului de viață pot afecta modul în care organismul dumneavoastră se confruntă cu alcoolul.

„Alcoolul are efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra organismului. În timp ce efectele inițiale dispar după câteva ore, consumul continuat și excesiv poate avea efecte de durată asupra aproape tuturor organelor, inclusiv ficatul, inima și creier.

Am văzut direct impactul pe termen lung pe care consumul excesiv de alcool îl poate avea asupra organismului, variind de la boli hepatice până la complicații neurologice”, a mai spus dr. Cunningham.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel