Sari la conținut

Ce simt femeile când fac infarct! Au simptome diferite față de bărbați

semne infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Bolile cardiovasculare rămân astăzi principala cauză de deces în lume. Din acest motiv, este foarte important să acordați atenție simptomelor sale, deoarece în multe cazuri un diagnostic în timp util face diferența între viață și moarte.

Acest lucru poate fi mai complicat decât pare, deoarece acele simptome pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Mai exact, se pare că există diferențe marcante între simptomele bărbaților și femeilor.

Caracteristicile clasice ale atacului de cord

O analiză a acestei probleme realizată de o echipă internațională de cercetători și publicată în revista de specialitate Journal of Cardiovascular nursing ilustrează aceste diferențe în cazul specific al infarctului, cunoscut în mod popular (deși oarecum inexact) sub denumirea de infarct.

Astfel, conform acestui studiu, cel mai caracteristic si comun simptom al acestei probleme, la toti oamenii, este durerea toracica care iradiaza catre alte parti ale anatomiei precum maxilarul, umerii, bratele, pieptul, partea superioara a spatelui.

În plus, nu este neobișnuit să apară și altele precum dispnee (dificultăți de respirație), diaforeza (transpirație excesivă sau abundentă), oboseală neobișnuită, greață sau amețeli.

Acestea sunt caracteristicile tabloului simptomelor care motivează cel mai frecvent internarea bolnavilor de infarct.

Mai multe simptome decât bărbații

Autorii subliniază că femeile tind să prezinte un set de semne suplimentare care se suprapun peste cele deja descrise și care sunt mai puțin frecvente la bărbați.

Mai exact, spun ei, femeile sunt mai predispuse să sufere de greață, dureri de umăr, dureri de spate și, în general, un număr mai mare de simptome decât umerii.

Simptomele, pe de altă parte, nu sunt singurul lucru care separă pacienții de ambele sexe. În medie, femeile au tendința de a avea atacuri de cord cu până la șapte ani mai târziu decât bărbații, potrivit unui studiu publicat în prestigioasa mass-media BMJ.

De fapt, în stabilirea profilului pacientului tânăr care are un atac de cord sau mai mult, sexul joacă un rol important. Mai exact, acești oameni tind să fie bărbați, fumători și au antecedente familiale de afecțiuni cardiovasculare premature.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel