Sari la conținut

Ce sunt bolile fotoagravate? Ce medicamente trebuie să evităm? Riscurile pentru sănătate sunt extrem de grave!

Odată cu venirea verii și a relaxării măsurilor de restricție, tot mai multe persoane se gândesc la vacanță la mare, dar și la obținerea bronzului perfect. Cu această ocazie, dermatologul Mara Mihai ne va vorbi despre bolile fotoagravate.

Bolile fotoagravate sunt acele afecțiuni de piele care se agravează sau care recidivează/ devin clinic aparente după expunere la soare, deşi ele nu sunt determinate direct de lumina soarelui.

„Există o multitudine de afecțiuni care sunt afectate de expunerea la soare. Orice persoană care exagerează cu expunerea la ultraviolete, dorind un bronz frumos, va suferi niște modificări, în special fotoîmbătrânirea cutanată, dar și leziunile care uneori se pot transforma în probleme mai mari și anume leziunile canceroase.

Pe de o parte sunt persoanele care nu suportă soarele. Imediat ce se expun la soare dezvoltă roșeață, leziuni care seamănă cu cele din urticarie, însoțite de mâncărimi. Aceste reacții alergice pot apărea la persoane și în timp. Există varianta ca, după o expunere repetată de câteva zile, o persoană să dezvolte leziuni pe piele.

Există și anumite substanțe care, aplicate pe piele, pot duce la astfel de alergii solare”, a povestit dr. Mara Mihai la Antena 3.

Dermatologul a vorbit, însă, și despre afecțiunile în care expunerea la soare trebuie limitată.

Dacă suferi de aceste afecțiuni expunerea la soare trebuie limitată

”Aceste afecțiuni sunt mai rare, dar sunt persoane care suferă de fotosensibilitate. Câteva exemple ar putea fi persoanele care suferă de lupus, de porfirie, de dermatomiozită.

Ceea ce se întâmplă mult mai frecvent este reacția indusă de medicamente. Sunt persoane care urmează diferite tratamente, fie cu antibiotice, fie de tensiune, fie chiar suplimente cu vitamine și minerale și după expunere dezvoltă reacții. Câteva exemple ar fi antibioticele tetraciclină, vitamina A, retinoizii, care determină o sensibilitate mai mare la soare și un risc mai mare de a dezvolta arsuri solare.

Nu folosiți aceste parfumuri sau medicamente când stați la soare

Ceea ce aș vrea sa subliniez este folosirea unor produse cosmetice. Folosirea acelor parfumuri pe bază de uleiuri esențiale, care sunt foarte lăudate și care sunt folosite pe tegumentul unei persoane, în momentul în care se expun la soare, aceste uleiuri își modifică compoziția și devin alergenice.

Marea majoritate a persoanelor, când se expun la radiații ultraviolete, suferă niște modificări la nivelul țesutului cutanat. Vorbim, in principal, de cele asupra țesutului conjunctiv, e ca atunci când noi ducem o bucată de plastic, o așezăm în flacără, normal că ea va fi modificată, va fi traumatizată. Același lucru se întâmplă și cu pielea noastră. Soarele și radiațiile ultraviolete pot duce la niște modificări genetice, modificări ale ADN-ului celular.

Chiar dacă nu conduc la apariția cancerului de piele, modifică funcția celulelor, le grăbește îmbătrânirea. Cu cât ne expunem mai mult la soare, cu cât ne pierdem din elasticitate și încep să apară petele brune, maronii, pielea devine mai subțire, încep să apară primele riduri și, de asemenea, și vasele de sânge care își pierd elasticitatea și încep să devină vizibile pe zona pomeților”, a mai spus dermatologul la Antena 3. 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: