Sari la conținut

Ce trebuie să faci pentru a dezvolta mai mulți anticorpi împotriva coronavirusului? Sfatul unui specialist

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dr Virgiliu Stroescu, despre sistemul imunitar

Un nivel mai mare de anticorpi te poate proteja mult mai bine de o posibilă infecție cu noul coronavirus. Cantitatea de anticorpi obținută în urma vaccinării poate fi infleunțată atât de propriul sistem imunitar, cât și de anumite obiceiuri și deprinderi personale. Iată ce trebuie să faci pentru a obține mai mulți anticorpi împotriva coronavirusului.

În ruma vaccinării, organismul nostru produce o anumită cantitate de anticorpi pentru a ne proteja de o posibilă infecție reală. Cu toate acestea, anumite persoane prezintă riscul de a nu dezvolta un nivel destul de ridicat pentru o protecție optimă.

Pentru a reduce acest risc, este important să adopți un stil de viață cât mai sănătos și, de asemenea, să faci mișcare.

Cum obții mai mulți anticorpi împotriva coronavirusului?

Vasi Rădulescu, medic român, explică de ce exercițiile fizice susțin sistemul imunitar și producția optimă de anticorpi.

„Un nou studiu a constatat că ai cu 50% mai multe șanse să faci mai mulți anticorpi în urma vaccinului, dacă ești activ și faci sport. De asemenea, cei de la Glasgow Caledonian University susțin că 30 de minute de activitate timp de 5 zile pe săptămână scad riscul de îmbolnăvire și deces prin boli infecțioase cu 37%.

Știm deja că activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor cronice, împreună cu dieta și renunțarea la fumat. Activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar uman, reduce riscul de îmbolnăvire și deces prin boli infecțioase cu mai mult de o treime și crește semnificativ eficiența campaniilor de vaccinare.

De-a lungul a 35 de studii clinice randomizate independente – standardul de aur pentru dovezi științifice – activitatea fizică regulată a dus la creșterea nivelului de anticorp imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor și a altor părți ale corpului în care pot pătrunde virusuri și bacterii. Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar în cazul unor antigene străine și creșterea răspunsului acestuia.

Totodată, vaccinurile par mai eficiente dacă sunt administrate după un program de activitate fizică. O persoană care practică în mod regulat activitate fizică este cu 50% mai susceptibilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană care nu este activă”, scrie medicul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel