Sari la conținut

Cel mai nesănătos aliment de mâncat pe stomacul gol. Crește glicemia instant

Cel mai nesănătos aliment de mâncat pe stomacul gol este, potrivit medicului Mihail Pautov, banalul covrig care are un efect mai dăunător în organism decât o băutură răcoritoare îndulcită

Știm cu toții cât de nesănătoase sunt dulciurile sau băuturile răcoritoare îndulcite, pe termen lung. Ne predispun la anumite afecțiuni, duc la creșterea în greutate, în final ne predispun la boli metabolice și diabet.

Medicul Mihail Pautov, cunoscut în mediul online datorită modului în care explică diferite probleme de medicină, a făcut un mic experiment în care compară efectul pe care îl are asupra glicemiei consumarea unei băuturi răcoritoare îndulcite și consumarea unui banal covrig.

Medicul demonstrează că acesta produce în organism o creștere a glicemiei mai mare decât acea produsă de băutura îndulcită. Într-un material video arată apoi o comparație grafică a modului în care a crescut glicemia atunci când a consumat băutura răcoritoare, față de creșterea glicemiei produsă de covrigul consumat.

„Am mâncat acest covrig sumplu, cumpărat din fața unei stații de autobz. L-am mâncat pe stomacul gol”, începe el explicația.

Glicemia crește brusc

Apoi arată cele două grafice comparate și ce s-a întâmplat după creșterea glicemiei.

„O glicemie (care a crescut, n.red.) rapid la 155, după care o scădere bruscă, a plonjat la aproape de 70, adică hipoglicemic. Intens hipoglicemic”, mai spune el.

Apoi vine cu explicațiile. „Ce însemană asta: spike (o creștere severă, n.r.) mare de glicemie – este nesănătos. După asta urmează spike mare de insulină, insulina în cantitate mare, zilnic, ne duce la ceea ce se cheamă rezistența la insulină. Corpul nostru nu acceptă atâta insulină, iar rezistențala insulină creează și mai mult insulină, care duce la sindrom metabolic și diabet, în timp”, mai justifică medicul.

După acea creștere, a urmat o scădere serioasă a glicemiei, despre care a continuat să explice.

„Această scădere bruscă a glicemiei – care m-a dus în zona de hipoglicemie, mi-a creat confuzie, un declin cognitiv tranzitoriu și mi-a dat o senzație puternică de foame. Nu mă puteam concentra, nu mai aveam chef să vorbesc cu oameni, tot ce voiam era să mănânc. După care am băut o bere fără alcool și mi-am recămătat glicemia”, mai arată el.

Atenție, cum combinăm alimentele

În schimb, în momentul în care a consumat același covrig, dar combinat cu somon, parmezan și salată, lucrurile au stat diferit.

Glicemia mi-a crescut foarte puțin, n-am mai avut acea senzație de foame, nu mi-a crescut nici insulina mult, nu am mai avut acea confuzie”, a mai menționat el, concluzionând, apoi, că acel covrig, consumat în mod greșit, poate fi printre cele mai dăunătoare alimente, chiar mai dăunătoare decât cea mai blamată băutură răcoritoare, incriminată pentru creșteri în greutate.

„Țineți minte că acel covrig vă face mai rău decât acea băutură răcoritoare. Acel covrig produce o furtună metabolică atunci când îl consumăm pe stomacul gol”, conchide el.

Medicul poartă un senzor de monitorizare continuă a glicemiei, ca metodă de prevenție a diabetului. Deși nu o recomandă oricui, el spune că metoda a relevat faptul că există foarte mulți adulți tineri car sunt în prediabet și nu știau despre asta. De asemenea, atrag atenția asupra faptului că e foarte important cum combinăm alimentele, pentru a ne bucura de o viață sănătoasă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel