Sari la conținut

Cele 12 medicamente care NU trebuie luate niciodată cu cafeaua

cafea
Imagine creată cu AI
cafeaua, o băutură sănătoasă

Cafeaua este o parte cheie a rutinei de dimineață pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, administrarea anumitor medicamente cu cafea poate duce la reacții adverse și complicații grave.

Farmaciştii au dezvăluit pentru Daily Mail care medicamente sunt luate în mod obişnuit şi care pot interacţiona cu cafeaua şi alte băuturi cu cofeină.

1. Antidepresive

Antidepresivele vin cu o listă lungă de efecte secundare și, dacă sunt luate cu cafea, pot provoca o creștere periculoasă a tensiunii arteriale. Acest lucru este valabil mai ales pentru clasele mai vechi de antidepresive, cum ar fi antidepresivele triciclice și inhibitorii de monoaminoxidază (IMAO), care împiedică organismul să metabolizeze corespunzător cofeina.

Nu există interacțiuni cunoscute între cofeină și antidepresivele mai noi, cum ar fi Zoloft, Lexapro și Prozac.

2. Medicamente împotriva răcelilor și alergiilor

Medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală și alergii conțin adesea pseudoefedrină, care îngustează vasele de sânge din căile nazale pentru a reduce umflarea și congestia.

Cu toate acestea, pseudoefedrina stimulează celulele din creier care sunt responsabile pentru răspunsul care ne ține gata să fugim atunci când suntem amenințați. Consumul de cafea cu astfel de medicamente poate agrava aceste simptome și ne poate face nervoși și anxioși.

3. Medicamente pentru diabet

Deși insulina nu interacționează direct cu cofeina, nu este bine să o bei cu cafea. Și anume, zahărul din sânge va crește după ce bei cafea, făcând medicamentul mai puțin eficient. Consumul de orice cu cofeină poate crește nivelul de insulină și de zahăr din sânge, potrivit cercetărilor Asociației Americane de Diabet.

diabet
Sursă foto: GETTY Images

4. Antibiotice

Antibioticele pot inhiba metabolismul cofeinei, ducând la creșterea nivelului de cofeină în sânge. Acest lucru este valabil mai ales pentru ciprofloxacină, care este prescrisă în mod obișnuit pentru infecțiile bacteriene, cum ar fi infecțiile tractului urinar și vezicii urinare, diareea infecțioasă (diareea) și infecțiile sinusurilor. Luarea acestui medicament cu cafea vă poate face inima să bată mai repede și vă poate face să vă simțiți nervos.

5. Medicamente pentru subțierea sângelui (anticoagulante)

Cofeina poate împiedica descompunerea medicamentelor care subțiează sângele. Acest lucru este deosebit de periculos, deoarece o supradoză de medicament poate provoca sângerări excesive, chiar și din cauza rănilor minore, cum ar fi tăieturile de hârtie.

6. Medicamente pentru hipertensiunea arterială

Beta-blocantele reduc ritmul cardiac, iar dacă bem cafea sau o băutură cu cofeină, ritmul cardiac crește și în cele din urmă crește tensiunea arterială. Deci, cofeina nu interacționează direct cu medicamentul, ci îi suprimă eficacitatea.

7. Medicamente pentru tiroidă

Un studiu din 2020 a constatat că organismul absoarbe mai puțin medicamentul hipotiroidian atunci când este administrat cu orice tip de hrană sau apă. În special, dacă beți medicamentul cu cofeină, rata de absorbție scade cu până la 50%.

8. Medicamente pentru Alzheimer

Medicamentele pentru tratarea simptomelor bolii Alzheimer, cea mai comună formă de demență, numite inhibitori ai colinesterazei, previn descompunerea acetilcolinei, o substanță chimică care ajută la formarea memoriei și a gândirii.

Cu toate acestea, administrarea acestor medicamente cu cafea întărește bariera hemato-encefalică, făcând mai greu ca medicamentul să ajungă la creier.

9. Medicamente pentru osteoporoză

La fel ca medicamentele pentru tiroida, administrarea acestor medicamente cu cafea poate face ca organismul să nu le absoarbă în mod corespunzător, făcându-le mai puțin eficiente.

10. Medicamente pentru astm

Amestecarea bronhodilatatoarelor precum aminofilina și teofilina cu cafea poate agrava efectele secundare ale medicamentului, cum ar fi iritabilitatea și neliniștea.

11. Medicamente pentru ADHD

Medicamentele pentru ADHD ajută la reglarea neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina și norepinefrina, pentru a îmbunătăți concentrarea, atenția și controlul impulsurilor. Cu toate acestea, atunci când sunt luate cu cafea, medicamentele sunt mai puțin eficiente și pot duce la o hiperactivitate crescută.

12. Antipsihotice

Antipsihoticele sunt de obicei prescrise pentru afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi schizofrenia și tulburarea bipolară. Aceștia funcționează prin reglarea neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina pentru a ameliora simptome precum halucinațiile. Cafeaua poate reduce cantitatea de medicamente pe care organismul o absoarbe, astfel încât persoanele cu episoade maniacale ar trebui să evite cu totul băutura fierbinte.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel