Sari la conținut

Cele mai cancerigene alimente. Tu cât de des le consumi?

Alimente cancerigene. Pornind de la datele Organizației Mon diale a Sănătății, care spun că incidența cancerului colorectal s-a dublat în ultimii 30 de ani, devenind una dintre cauzele principale a mortalității pe glob, medicii și laboranții au făcut legătura între obezitate, alimentație de slabă calitate și sedentarism.

Toate aceste trei împreună sunt o formulă aproape sigură către dezvoltarea cancerului. Surprinzător este faptul că unele alimente pe care le considerăm sănătoase, necesare organismului, pe care încercăm să le procurăm din surse cât mai naturale sunt, de fapt, aliați ai cancerului. Un exemplu este carnea de vită!

Carnea roșie și carnea procesată

Indiferent dacă animalul de la care a provenit carnea roșie a fost crescut la o fermă bio sau undeva într-o curte la țară, savanții spun că trebuie exclusă din dietă! Practic, mai mult de 5% din decesele cauzate de cancer puteau fi evitate dacă bolnavul nu ar fi consumat proteină animală din carne roșie, carne procesată sau s-ar fi limitat la mai puțin de 20g de carne pe zi.

Un studiu efectuat în Statele Unite de către The National Institutes of HealthAmerican Association of Retired Persons (NIH-AARP) raportează asocierea dintre consumul de carne roșie și procesată ca factor de risc comun pentru toate cauzele de mortalitate, dar în special pentru cancer.

De ani buni, medici și nutriționiști din întreagă lume atrag atenția asupra faptului că aditivii din mezeluri – printre care conservanții numiți nitrit și nitrat de sodiu (E250 și E251) – favorizează apariția cancerului. Chiar Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a impus producătorilor de mezeluri limite în folosirea nitritilor din cauza că – în timpul procesului de digestie – ele pot formă niște compuși numiți nitrozamine, care cauzează cancer.

Cercetările sugerează că un aport mediu de 50 g carne procesată zilnic poate crește riscul de cancer colorectal cu 18 procente. IARC și Institutul American de Cercetare a Cancerului recomandă eliminarea completă a cărnurilor procesate din dietă. Asocierea dintre carnea procesată și cancer este dată de nitrați, nitriți și sodiu, substanțe ce pot contribui la formarea de nitrozamine, substanțe cunoscute ca fiind carcinogene.

Carnea bună pentru organism este carnea de pasăre. La fel peștele și fructele de mare, dar fără a face excese.

1/2 kg carne friptă la grătar dezvoltă tot atâta benzpiren cât 600 de țigări fumate!

Deși, nutriționiștii ne informau cândva că e mai sănătos să mănânci carnea la grătar decât prăjită, realitatea este că ambele modalități de preparare sunt la fel de nefaste pentru corpul uman. Atunci când se gătește carne roșie (mușchi), se formează amine heterociclice.

Un grup de substanțe carcinogene numite hidrocarburi aromate policiclice (PAH) și amine heterociclice (HAs) sunt produse când alimentele sunt supra-gătite sau arse. Alimentele afumate sau preparate la grătar conțin cantități mici de PAH, astfel că sunt în general considerate sigure dacă sunt consumate în limite normale. Aceste substanțe se formează când grăsimea din carne și sucurile se ard.

Cu toate acestea, se recomandă gătirea la temperaturi mici când e posibil, și limitarea consumului crescut de alimente gătite la grătar cu cărbuni. Metode de gătire la temperaturi mici includ gătirea la aburi, fierberea, poșarea, bain marie, roasting la cuptor, coacere, gătire la microunde etc.

Temperatura înaltă de gătire face ca aminoacizii și creatina să reacționeze, formând aceste amine potențial cancerigene. Prepararea la cuptor sau rotisor dezvoltă temperaturi mai mici și deci mai puține amine cancerigene.

Gătirea cărnii la temperaturi mari duce la formarea de agenți cancerigeni. Aceștia se formează când aminoacizii din carne reacționează cu căldura. Reacțiile apar la 100 grade Celsius, dar mai ales la temperaturi mai mari de atât. Cu cât carnea este gătită la temperaturi mai mari și mai mult timp, cu atât apar mai mulți astfel de compuși.

Zahărul hrănește tumorile

În proporție de 90% din bolnavii de cancer dezvoltă un apetit extraordinar pentru produse dulci și îndulcite. Studiile arată că zahărul este principalul element care hrănește tumorile, făcându-le să crească și să se răspândescă într-un ritm alert.

Niciun bolnav de cancer nu ar trebui să mai consume produse care conțin zahăr, arată studiile consultate.

Îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali ca aspartam, ciclamat sau zaharina se consideră că, așa cum au arătat studiile de laborator pe animale, ar putea crește riscul de cancer de vezică. Cu toate acestea, în alimentația noastră ar fi necesare cantități de sute de ori mai mari pentru ca aceste efecte văzute în laborator să se aplice. Astfel, mai sunt necesare cercetări suplimentare ca să putem spune că aceștia sunt produși cancerigeni.

Laptele, inamicul bărbaților!

Consumul ridicat de produse lactate poate asociat cu un risc crescut de cancer de prostată, potrivit unui studiu publicat în The Journal of the American Osteopathic Association.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Clinica Mayo au spus că rapoartele anterioare au arătat că produsele lactate sunt sursa primară de calciu în țările occidentale, unde ratele cancerului de prostată sunt ridicate. Rata e mai sczăută în țările asiatice, care au, de asemenea, niveluri mai scăzute de consum de lactate. Aportul crescut de calciu a fost, de asemenea, legat de riscul crescut de cancer de prostată, ceea ce a condus cercetătorii la concluzia că calciul poate juca un rol important în legătura dintre lactate și cancerul de prostată.

Alimentele modificate genetic si cancerul

Alimentele modificate genetic sunt create prin inserarea de gene de la o altă specie. Aceste alimente sunt produse de la organisme care au suferit o serie de modificări la nivelul ADN-ului prin intermediul ingineriei genetice.

Cercetările realizate până în prezent nu infirmă, dar nici nu confirmă ideea că alimentele modificate genetic pot crește riscul de cancer.

Dacă ești îngrijorat cu privire la acest aspect, alege alimentele organice, carnea de la animale crescut și hrănite organic, citește etichetele pentru a identifica astfel de alimente și cumpără de la producători locali.

Alcoolul

Când organismul metabolizează alcoolul, produce acetaldehidă, un compus chimic care poate deteriora ADN-ul, ceea ce poate duce la cancer.
Potrivit cercetărilor, cu cât bei mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de cap și gât, cancerul esofagian, cancerul hepatic, cancerul de sân și cancerul colorectal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel