vineri, iunie 5, 2020

Cele mai sănătoase dintre fructele uscate pot fi o alternativă excelentă la consumul de bomboane, ciocolată sau alte dulciuri.

Totuși nu trebuie exagerat, aportul lor caloric este mare, dar comparativ cu dulciurile care au așa numitele calorii goale, fructele uscate au nenumărate beneficii pentru sănătate. Diabeticii nu le pot consuma, iar persoanele cu alte afecțiuni este indicat să se consulte cu medicul înainte de a le introduce în alimentație.

Citește și:

Stafidele, căci despre ele este vorba, sunt obținute prin uscarea anumitor soiuri de struguri, în general cele fără sâmburi Sultanina și Flame Seedless. Acestea sunt cultivate pe țărmului Mării Mediterane, în Grecia, în Cipru și în Turcia.Tipul de stafide depinde de soiul de struguri folosiți. În prelucrarea strugurilor se urmărește obținerea de stafide cu anumite dimensiuni și culori, precum verde, negru, albastru, mov și galben. Stafidele aurii sunt tratate cu dioxid de sulf după uscare, pentru a avea culoarea aurie. Stafidele de Corint sunt mai mici, mult mai închise la culoare și au un gust picant. Stafidele Muscat sunt mari, în comparație cu alte stafide, și, de asemenea, sunt mai dulci.

Citește și:

În compoziția acestora se regăsesc vitaminele C, E, K, un complex de vitamina B și minerale, precum acid ascorbic, niacina piridoxină, fier, potasiu, mangan, sodiu, zinc și fosfor. Totodată, aceste fructe uscate conțin și foarte mulți antioxidanți: flavonoide și fenoli.

Aceste fructe uscate prin compoziția lor aduc corpului nostru numeroase beneficii. Unul dintre acestea este dat de cantitățile însemnate de potasiu și de magneziu, elemente care ajută la reducerea acidității gastrice, prevenindu-se, astfel, riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace. Datorită cantității mari de potasiu, stafidele previn și retenția în organism a lichidelor, fluidizează sângele și automat reduc tensiunea arterială. Stafidele de Corint produse din struguri uscați (Vitis vinifera) cultivați în Grecia sunt indicate pentru a fi consumate de către pacienții cu diabet zaharat tip 2, constatându-se efecte benefice asupra celor care le-au consumat, după cum se menționează în studiul “Nutrition” (Burbank, Los Angeles County, Calif), publicat în martie 2014.

Citește și:

Conținutul bogat de fier și complexul de vitamina B ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roșii din sânge, celule cu rol extrem de important, și anume cel de a transporta oxigenul către țesuturi. Stafidele stimulează, de asemenea, absorbția de alte proteine, vitamine și substanțe nutritive din alimentele consumate, întărind, astfel, sistemului imunitar.

Fitonutrienții polifenolici, cunoscuți ca și antioxidanți cu efect antiinflamator, se regăsesc și în stafide. De asemenea, aceștia au și proprietăți antibacteriene și ajută la reducerea febrei și distrugerea bacteriilor și a virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau de alte viroze respiratorii. Antioxidanții din stafide protejează și vederea de radicalii liberi, diminuând riscul de afecțiuni oculare degenerative, cum este cataracta. Stafidele sunt o sursă bună de vitamina A și de betacaroten, care sunt, de asemenea, excelente în protejarea ochilor.

Stafidele conțin acid oleanoic, substanță esențială pentru păstrarea sănătății dinților. În plus, antioxidanții cu rol antibacterian împiedică dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orală, iar calciul previne deteriorarea dinților, întărește și dezvoltă sistemul osos. Sursa de bor, prezentă în stafide, contribuie și ea la prevenirea deteriorării oaselor și apariției artritei.

Conținutul mare de fibre ajută la reglarea tranzitului intestinal și la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp. Antioxidantul numit catehină, prezent în stafide, care ajută la protejarea împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi, și conținutul mare de compuși fenolici acționează preventiv asupra celulelor care pot provoca tumori și cancer de colon, potrivit materialului “Food & function”.

Stafidele sunt cunoscute pentru că ajută în încercarea de a câștiga în greutate într-un mod sănătos, fără a acumula colesterol, și sunt indicate în perioadele de convalescență, de surmenaj și de epuizare fizică și psihică, pentru refacerea organismului.

Parteneri