Sari la conținut

Cele mai vehiculate mituri legate de depresie și adevărul din spatele lor

Există nenumărate mituri legate de depresie, mituri apărute ca urmare a confundării depresiei cu starea de tristețe sau stres

MIT: “Nu sunt depresiv am doar o pasă proastă. Îmi trece mie…”

 REALITATE: Depresia este o boală care poate afecta serios toate aspectele vieții tale, incluzând relațiile cu alte persoane, performanța la locul de muncă  și posibilitatea de a te bucura de ceea ce iți place să faci în timpul tău liber.

 

  MIT: “Eu nu o să fiu niciodată depresiv”

 REALITATE: Depresia nu alege, ea poate să apară la oricare persoană, vârstnică sau tânără, bogată sau săracă, cu un IQ ridicat sau scăzut.

 

 MIT: “O baie fierbinte, o vorba bună și un pahar de ceva e tot ce am nevoie”

 REALITATE:  Depresia este o tulburare de dispoziție și nu o simplă “pasă proastă” care trece de la sine dacă ne dorim suficient de mult! Depresia necesită tratament de specialitate și nu sfaturi și remedii “băbești” citite în reviste.

 

MIT: “Dacă gândesc pozitiv o să mă fac bine” ; “Trebuie să nu mă mai gândesc la asta și imi trece”

 REALITATE: Depresia este o tulburare reală (o boală) și este tratabilă. Nu este posibil să vindeci depresia prin simpla putere a gândirii pozitive. Cu siguranță gândirea pozitivă te ajută să gestionezi mai bine diagnosticul însă nu te va face bine peste noapte. Să îți impui să gândeaști pozitiv pentru a scăpa de tulburările de dispoziție este ca și cum i-ai cere unui diabetic să-și schimbe concentrația de zahăr din sânge doar gândindu-se la asta. Ținând cont că depresia înseamnă pierderea speranței, cere ajutorul unui specialist pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a te simți mai bine!

 

 MIT: “Sunt depresiv. Îmi trebuie o vacanță sau o sesiune de shopping”

 REALITATE: Atunci când treceți printr-un episod depresiv și alegeți ca soluție diverse metode de relaxare, acestea doar vor ameliora pentru scurt timp simptomele, însă depresia nu va trece.

 

 MIT: “Dacă ma duc la psihiatru, lumea o să mă creadă nebun”

 REALITATE: Să cauți tratament este decizia cea mai inteligentă care necesită forță și înțelegere a diagnosticului. Tulburările tale de dispoziție nu sunt nici defecte, nici slăbiciuni.  Să soliciți tratament înseamnă că ai curaj să găsești o cale pentru a te simți mai bine. Apelează la medicul psihiatru pentru un plan terapeutic personalizat evoluției afecțiunii tale.

 

 MIT: “Dacă iau anti-depresive devin o legumă”

 REALITATE: Anti-depresivele sunt prescrise în funcție de evoluția afecțiunii și istoricul personal al fiecărui pacient. Există mai multe tipuri de antidepresive, fiecare conceput pentru a se potrivi inclusiv cu stilul de viață al pacientului. Cu cât apelezi la sfatul unui psihiatru mai repede, cu atât vei sesiza o ameliorare mai rapidă a afecțiunii. Nu toate anti-depresivele amorțesc simțurile. Ele acționează țintit pe nevoile voastre terapeutice ajutând la depășirea episodului depresiv. Anti-depresivele de generație nouă au efecte secundare similare placebo (reacții adverse rar întâlnite).

 

 MIT: “Antidepresivele îmi alterează personalitatea!”

 REALITATE: Pastilele nu îți vor afecta capacitatea de judecată și nici nu îți vor da senzația de fals curaj, ci te vor ajuta în lupta contra depresiei dacă le vei lua la recomandarea și sub supravegherea  unui medic specialist.

 

 MIT: “Depresia mea nu are leac!”

 REALITATE: Dacă tulburările tale de dispoziție sunt corect diagnosticate și tratate, poți să duci o viață normală și sănătoasă. Există milioane de persoane care se confruntă cu această problemă în toată lumea. Statisticile arată că o persoană din cinci suferă de depresie, așa că nu ești singura persoană care trece prin așa ceva. Există tratamente personalizate, trebuie doar să mergi la medicul psihiatru pentru un consult și ajutor de specialitate.

 

 MIT: “Sunt tânăr/bătrân este normal să am astfel de tulburări depresive !”

 REALITATE: Tulburările depresive nu țin cont de vârstă. Nu este o regulă care spune că un tânăr sau un bătrân trebuie să sufere de depresie. Depresia are o multitudine de factori declanșatori. Trebuie să iei în serios schimbările bruște de dispoziție. Studii recente arată că și sugarii pot duferi de astfel de tulburări. La bătrânețe riscurile de depresie vor crește . De aceea este foarte important să mergi la medic pentru a fi tratat în funcție de necesitățile și simptomele tale.

 

 MIT: “Sunt doar stresat nu depresiv”

 REALITATE: Stresul și depresia aleargă prin aceleași circuite ale creierului , din acest motiv, tensiunea crescută, pe termen lung , îți poate declanșa o depresie. La fel cum și întâmplările neplăcute precum abuzul sexual sau tulburările de stres post-traumatice te pot afecta și îți pot declanșa o depresie.

 

 MIT: “Mama suferă de depresie, sigur asta mă va afecta și pe mine mai devreme sau mai târziu!”

 REALITATE: Depresia nu este o moștenire obligatorie, în cazul în care există o tendință în familie, nu este ceva sigur că și tu trebuie să suferi de aceeași boală. În cazul în care sesizezi instalarea unor simptome specifice depresiei, mergi la medic pentru un sfat profesionist.

 

 MIT: “Sunt doar trist, sigur nu sufăr de depresie!”

 REALITATE: Este normal să simți durere când treci prin momente dificile, cum ar fi o despărțire, moartea unei ființe dragi sau pierderea unei slujbe. Dacă însă senzația de tristețe se prelungește pe o perioadă mare de timp și acesteia i se adaugă și alte simptome – epuizare fizică, insomnie, lipsa poftei de mâncare etc. atunci trebuie să consulți un psihiatru pentru a-ți indica ce trebuie să faci.

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel