Sari la conținut

Consiliul pentru Combaterea Discriminării: „Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”

Multime de oameni
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un miliard de oameni va avea osteoartrita pana in 2050

Consiliul pentru Combaterea Discriminării: „Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat în cursul zilei de joi că ar putea să apară unele probleme de încălcare a drepturilor omului, în contextul măsurilor de relaxare pentru persoanele vaccinate. Csaba consideră că eventualele relaxări ale restricţiilor pentru această categorie trebuiesc dezbătute în public şi pregătite de experţi din toate zonele

Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Măsurile de relaxare trebuie dezbătute în public și pregătite de experți

„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului.

Citeste si:

În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege. Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activității unor instituții sau operatori economici.

Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care cu ce justificăm acest tratament diferențiat? În zona HORECA vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experții. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a declarat șeful CNCD, potrivit RFI.

Asztalos Csaba consideră că, în viitor, „vor exista procese, instanța de judecată va decide dacă suntem în cazuri de discriminare sau nu (…). Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”.

„Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”.

Întrebat dacă o persoană care refuză să se vaccineze, deși are acces la vaccin, ar fi discriminată în cazul în care nu i s-ar permite să meargă la teatru sau la restaurant, șeful CNCD a răspuns:

„La prima vedere, nu văd o problemă de discriminare. În acest moment, accesul la vaccin s-a îmbunătățit substanțial. Nu suntem în situația de acum trei luni, când programarea și numărul vaccinurilor era încă insuficient (…).

Pe de altă parte, vaccinarea nu este obligatorie, dar constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică. Și această obligație incubă două aspecte: să se abțină să facă orice de la a pune în pericol sănătatea publică, dar mai are și obligația pozitivă de a face lucruri pentru a asigura sănătatea publică.

În măsura în care eu decid să nu mă vaccinez, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina, acele grupuri de persoane care au o contraindicație la vaccinare. Deci fără a face acest efort colectiv, noi nu putem avea rezultate într-o campanie de vaccinare”, a spus Asztalos Csaba.

Pe de altă parte, Asztalos Csaba precizează consideră că anumite măsuri exprimate de ministrul Educației și care vizează studenții pot crea discriminări.

„În Educație, aș fi mai reținut. Declarațiile ministrului cum că studenții vaccinați ar putea să primească prioritate la acordarea locurilor în cămin, aici deja văd o problemă de discriminare. Sunt propuneri ca studenții nevaccinați să intre în laboratoare prin combinezoane. Și aici văd o măsură disproporționată și putem să fim în zona de discriminare”, a mai spus Csaba.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.