Sari la conținut

Contre între premier și fostul ministru al Sănătății: „Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac”/ „Problema este cum faci uz de dreptul dobândit. De exemplu, să conduci beat sau să lași vaccinurile să expire”

Contre între premier și fostul ministru al Sănătății: „Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac”/ „Problema este cum faci uz de dreptul dobândit. De exemplu, să conduci beat sau să lași vaccinurile să expire”

Miercuri, 22 septembrie, la finalul ședinței de Guvern, l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu că a semnat pentru 9 milioane de doze de ser dezvoltat de compania germană de biofarmaceutice CureVac, care nu a fost aprobat.

Florin Cîțu: „Ministrul Sănătății, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze ar fi spus ceva”

„În momentul de față, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze până în 2023, adică de 10 ori mai multe doze decât populația UE. România, în baza negocierilor făcute de Comisie și a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, România poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Acest procent reprezintă proporția populației României raportată la populația UE, plus SEE.

Toate țările UE accesează vaccinuri pro-rata, procent-raport la populație, din contractele încheiate de Comisia Europeană. Am văzut că foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul de dezinformări în spațiul public.

Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze ar fi spus ceva”, a declarat Cîțu.

Contre între premier și fostul ministru al Sănătății

Câțu a mai spus că dacă miniștrii care s-au succedat la Sănătate ar fi considerat că sunt prea multe doze, ar fi putut spune acest lucru.

  • Vlad Voiculescu a semnat pentru 28,29 milioane de doze
  • Nelu Tătaru a semnat pentru 33 de milioane de doze.
  • Florin Cîțu a  a semnat pentru 4 milioane de doze.
  • Ioana Mihăilă a semnat acum 2 luni pentru 21.000 de doze.

„Dacă erau prea multe, putea să spună că nu era nevoie. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac, vaccin care n-a fost aprobat niciodată. Cred că aceasta închide dezbaterea cum s-au contractat vaccinurile”, a spus Cîțu.

„Ministerul Finanțelor a cerut de mai multe ori de la Ministerul Sănătății un calendar al acestor vaccinuri. Nu știu dacă l-a primit”, a concluzionat premierul.

Vlad Voiculescu: Problema nu e să dobândești dreptul de a face ceva. Problema este cum faci uz de dreptul dobândit

Răspunsul fostului ministru al Sănătății nu s-a lăsat așteptat. „Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze”, explică Voiculescu într-o postare pe contul său de Facebook.

„Parcă nici dna Dăncilă nu își permitea să arunce cu cuvintele în halul ăsta. Florin Cîțu se joacă cu cuvintele așa cum s-a jucat cu bugetul sănătății – complet iresponsabil.

Mai întâi de toate: vaccinul CureVac-ul nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin.

Apoi:dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi DACĂ acel vaccin ar fi fost aprobat și DACĂ la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun. Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze.

Sigur, asta dacă nu cumva țara respectivă are un mare meșter precum Florin Cîțu care ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite, așa cum înțeleg că s-a întâmplat cu vreo 700.000 de doze de vaccin Astra Zeneca.

Mai pe românește: problema nu e să dobândești dreptul de a face ceva (ex: să ai carnet de conducere, să cumperi un vaccin, etc.), problema este cum faci uz de dreptul dobândit (ex: să conduci beat, să lași vaccinurile să expire, etc.). Nu e greu să te comporți responsabil. Trebuie doar să rămâi cu picioarele pe pământ”, a concluzionat Voiculescu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: