Sari la conținut

COVID-19: 200.000 de infectați și 8000 de morți în întreaga lume. Premierul Spaniei: ”Ce este mai rău încă trebuie să vină”

eficacitate
Vaccinare anti-covid

COVID-19: 200.000 de infectați și 8000 de morți. Pandemia de coronavirus a depășit două noi praguri psihologice: 200.000 de contagieri și 8.000 de victime la nivel mondial, cu mai multe decese în Europa decât în Asia, pentru prima dată, scrie Rador

„O amenințare fără precedent” care, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), poate distruge 25 de milioane de locuri de muncă la nivel global și poate duce la consecințe catastrofale în zonele cele mai fragile ale planetei, cum ar fi Africa, căreia Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a cerut să se „trezească”. În momentul de față, Europa este „cea mai mare bolnavă”. Uniunea Europeană a închis frontierele externe și sute de milioane de oameni trăiesc în blocare parțială sau totală, pentru a opri extinderea contagierilor.
Belgia este ultima țară, după Italia, Franța și Spania, care a închis aproape totul pentru a limita contagierile. În Spania, epidemia evoluează galopant, 13.700 de cazuri și peste 550 de morți, dar „ce este mai rău încă trebuie să vină”, a avertizat premierul Pedro Sanchez, care a ordonat, de asemenea, ca toate hotelurile să fie închise până pe 24 martie, invitând turiștii să plece.

COVID-19: 200.000 de infectați și 8000 de morți

În Germania, situația este atât de gravă, încât Angela Merkel a decis să se adreseze națiunii în direct la tv, pentru prima dată. După părerea cancelarului german, lupta împotriva coronavirusului „este o provocare istorică” și va conta, de asemenea, „cât de disciplinată va fi toată lumea și va respecta regulile”. Autoritățile din domeniul sănătății au explicat că vor fi necesare luni întregi pentru a scăpa, dar dacă planul de minimizare a contactelor eșuează, infecțiile ar putea ajunge până la 10 milioane.
În Regatul Unit, unde s-au depășit o sută de decese, toate școlile se vor închide până la o nouă notificare, începând de vineri. Boris Johnson a abandonat definitiv precauțiile inițiale, promițând „tot ceea ce este nevoie” pentru a sprijini angajații forțați să stea acasă și sistemul sanitar, cu scopul de a efectua 25 de mii de teste pe zi.
Donald Trump a adoptat, de asemenea, o abordare proporțională situației de urgență, dacă privim cifrele din Statele Unite: peste 6.000 de infecții și 118 decese, toate cele 50 de state afectate. Trump s-a comparat cu un președinte „de război” și a anunțat noi măsuri: oprirea traficului neesențial cu Canada, două nave-spital din New York și pe coasta Pacificului și solicitarea către Congres de a aloca 800 de miliarde de dolari pentru cetățeni și întreprinderi mici și mijlocii. Magnatul nu a renunțat să „înțepe” Beijingul, continuând să vorbească despre „virusul chinez” și susținând că ar fi putut avertiza lumea mult mai devreme despre ceea ce se întâmpla.
În Orientul Mijlociu, Iranul rămâne țara cu cele mai mari probleme, cu alte peste o mie de decese și aproape 17.400 de cazuri de contagiere (mai puțin decât China și Italia).
Israelul le-a interzis tuturor străinilor să intre în țară.
Harta contagiunilor în Africa stârnește, de asemenea, un motiv de îngrijorare, deoarece mai mult de 30 din 54 de țări sunt afectate (prima victimă este înregistrată în Africa sub-sahariană, Burkina Faso), iar sistemele de sănătate nu sunt în conformitate cu pandemia. Africa „trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău”, este avertizarea șefului OMS, eritreanul Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Continentul meu trebuie să se trezească” și a adăugat că, printre altele, trebuie să anuleze adunările în masă.
America de Sud, de asemenea, este vulnerabilă. Chile a declarat stare de urgență, la fel în Peru. În Brazilia, un studiu prevede până la cinci mii de infecții, săptămâna viitoare, deși președintele Jair Bolsonaro pare să-și facă griji mai mult pentru Italia, unde – a spus el – există „mulți morți, pentru că este plină de bătrâni…”.
Covid-19 are un impact devastator nu numai asupra sănătății. UNESCO a descoperit că jumătate din studenții din întreaga lume nu au o școală la care să meargă acum, în timp ce pentru o altă agenție a ONU, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), 25 de milioane de locuri de muncă ar putea dispărea. Iar în privința situației de urgență pentru coronavirus, Arabia Saudită, în prezent președintele prin rotație al G20, a solicitat un summit extraordinar al liderilor. Evident, prin videoconferință.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel