Sari la conținut

Creșterea rapidă a proteinei C reactive indică efectele provocate de Covid-19. Ce este CRP și cum este asociată cu virusul?

Evoluția afecțiunii unui pacient infectat cu Covid-19 este esențială în recuperarea sa. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au analizat, pe această cale, asocierea dintre proteina C reactivă și efectele provocate de Covid-19.

Studiul publicat în News Medical Life Sciences a evidențiat nivelul inflamării la pacienții infectați cu virusul. Acest lucru a fost realizat prin analiza directă dintre proteina C reactivă și efectele provocate de Covid-19. Astfel, cercetătorii au descoperit că nivelul de inflamare mai mare determină anvergura la care răspunde proteina C reactivă (CRP).

Ce s-a dezvăluit în urma cercetării?

Specialiștii au descoperit cum creșterea rapidă a nivelului de CRP în primele 48-72 de ore de la spitalizare indică probabilitatea de dificultăți de respirație și intubare. Nivelul mai echilibrat de CRP a fost observat în rândul pacienților cu o manifestare stabilă a infecției.

”Datorită descoperirilor noastre am schimbat protocoalele și am solicitat monitorizarea nivelului de CRP în primele 3 zile. Astfel, am fost capabili să identificăm pacienți vulnerabili și să acordăm atenție stadiului de inflamare”, a susținut Edy Yong Kim, PhD, coautor al studiului și membru al Diviziei de Îngrijire Pulmonară Critică, Brigham and Women’s Hospital. El a susținut punerea în practică a rezultatelor cât de curând posibil.

Concluziile, bazate pe studiul a 100 de pacienți, oferă o perspectivă a modului în care se desfășoară o infecție Covid-19. Astfel, o creșterile citokinelor (IL-6) în primele 24-48 de ore au fost asociate cu nivelul de CRP și evoluția bolii.

”Chiar dacă administrezi medicamente imunomodulatoare, care reduc semnificativ creșterea inflamației rapide, în primele 3 zile de spitalizare, poate fi prea târziu ca acestea să mai aibă efect. Cu toate acestea, avem dovezi că o creștere a inflamației induce rapid insuficiența respiratorie. Acest lucru indică faptul că medicamentele trebuie administrate rapid.  Dacă sunt administrate în timp util, anume 1-2 zile de la spitalizare, imunomodulatoarele pot preveni insuficiența respiratorie”, a comunicat Kim.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel