Sari la conținut

Cu adevărat omul sfințește locul. Un preot oferă asistență spirituală bolnavilor de Covid din spital, de un an de zile: „Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”

Cu adevărat omul sfințește locul. Un preot oferă asistență spirituală bolnavilor de Covid din spital, de un an de zile „ Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”

Se face un an de când părintele Constantin Diaconașu oferă asistență spirituală pacienților internați în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, inclusiv cei cu Covid-19 și cei din ATI-Covid.

Cu adevărat omul sfințește locul. Un preot oferă asistență spirituală bolnavilor de Covid din spital, de un an de zile

Încă din luna aprilie a anului trecut, cu un an înainte ca Ministerul Sănătății să elaboreze un protocol în acest sens, de fiecare dată când au solicitat, ei sau familile lor spitalul sucevean și-a elaborat propriile reguli, fără a le încălca pe cele stabilite la București.

Spitalul are propria biserică în curte, iar preotul Constantin Diaconașu este angajatul unității medicale. Ca atare, conducerea spitalului a considerat că, la fel ca orice alt angajat, echipat corespunzător și instruit în privința regulilor de protecție, preotul are acces în toate secțiile. Potrivit monitorulsv.ro, părintele Diaconașu a fost prezent la toate solicitările bolnavilor din spital.

„Dacă te sună seara un bolnav care e internat la Ortopedie sau la Interne și nu este în stare foarte gravă, poți să-i mai spui că mergi la el mâine dimineață. Dar la bolnavii de Covid m-am dus prompt, imediat, de fiecare dată când am fost solicitat.

Când a fost nevoie, am mers și în ATI, fie că a fost zi, fie că a fost la miezul nopții. Mă echipez rapid și am plecat”, a povestit părintele, potrivit sursei citate.

Parintele Constantin Diaconasu (FOTO 6) » Monitorul de Suceava - luni, 12  aprilie 2021

„Am patru genți în mașină: geanta Covid, geanta non-Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi”

Și să nu vă închipuiți că părintele Constantin Diaconașu intra la bolnavii Covid fără să se supună măsurilor de prevenție impuse de autorități, doar pentru că ar fi avut o conexiune specială cu Dumnezeu. Părintele Diaconașu a declarat că echipamentul pe care îl îmbracă este în funcție de secția în care se află bolnavul.

„Dacă îmbrac halatul lung „170”, reverenda rămâne pe mine. Pun trei rânduri de ciupici, trei măști, trei perechi de mănuși și trei capeline. Când secția nu este de halat „170”, iau combinezon. Cu combinezon nu mai pot să îmbrac și reverenda.

Patru genți port în mașină. Geantă Covid, geanta non-Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi. Au fost zile în care am mers și de șapte, opt ori la bolnavi. Acum vin de la Infecțioase, de la o doamnă”, a explicat preotul Diaconașu.

Instruirea părintelui referitoare la regulile sanitare din spital se face periodic, exact ca în cazul tuturor celorlalți angajați. Acesta spune că nu îi este frică de boală, pentru că are încredere în medici.

„Dacă mă îmbolnăvesc, mă duc la spital și mă tratez”, a spus acesta.

A avut emoții când s-a îmbrăcat pentru prima oară în combinezon.

„Aveam trei măști, mă gândeam că n-o să pot să respir, dar n-am avut nici o problemă”, a mai spus părintele.

Povestea preotului care de un an stă cu bolnavii COVID din Spitalul Suceava: ”Nu știam dacă voi putea respira cu 3 măști” 152

Părintele Constantin Diaconașu: „Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”

În ajun de Crăciun și Bobotează a stat câte 7-8 ore îmbrăcat în costum de protecție, până a trecut pe la toți cei care au avut nevoie de el. Întrebat ce l-a determinat să-și continue misiunea cu pacienții spitalului și pe timpul pandemiei, părintele a răspuns senin că își face doar datoria.

„Îmi fac doar datoria. Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”, a mărturisit preotul sucevean.

Managerul Spitalului de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, consideră normal ca pacienții internați, inclusiv cei cu Covid, să primească asistență spirituală, dacă o solicită, cu respectarea regulilor de prevenție.

„Părintele a mers la bolnavi întotdeauna când a fost nevoie, când au fost solicitări din partea familiei pentru cei in stadiul terminal, plus la sărbătorile cu Ajun, adică la Crăciun și Bobotează. Este un lucru normal. Din iunie 2020 am oficializat cu o dispoziție scrisă această situație”, a declarat doctorul Calancea. Acesta a mai precizat că instruirea părintelui referitoare la regulile sanitare din spital se face periodic, exact ca în cazul tuturor celorlalți angajați.

Surse foto: Monitorul de Suceava

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: