Sari la conținut

Cum îţi poate salva viaţa cafeaua

Cercetătorii de la Universitatea Harvard (Boston) au stabilit o asociere cel puțin surprinzătoare: două-trei cești de cafea pe zi ar reduce riscul de sinucidere.

O echipă de cercetători de la Școala de sănătate publică de la Universitatea Harvard a analizat datele a circa 200.000 de adulți (trei sferturi femei), observați de-a lungul mai multor ani. Au fost analizați mai mulți parametri, printre care fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, indicele de masă corporală, starea civilă, date socio-demografice, tratamente medicale, pentru depistarea cât mai obiectiv posibil a relației între cafea și sinucidere. Trecerea la actul fatal a fost consemnată în cazul a 0,1% din persoanele luate în considerare.

Principala concluzie a fost că, la persoanele care consumă cel puțin două-trei cafele pe zi, riscul de sinucidere scade semnificativ față de cele care nu consumă aproape deloc. Nu s-a stabilit nicio relație însă cu consumul de cafea decafeinizată. Autorii studiului spun că explicația ar fi creșterea nivelurilor de dopamină și de serotonină din creier sub acțiunea cafeinei, cu efect protector împotriva depresiei și, implicit, a riscului de sinucidere

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.