Categories: Stil de viaţă

Cum ne poate ajuta adoptarea unor noi obiceiuri să ne îmbunătățim viața

Neurostiintele arata ca este nevoie de 66 zile consecutive pentru a-ti consolida un obicei. Aproape jumatate din persoanele care se apuca de o dieta vor renunta dupa prima saptamana.

Doar 8% din cei care isi propun sa faca schimbari in Noul An vor finaliza ce si-au propus la sfarsitul anului. Care este secretul? Construirea de obiceiuri, astfel incat in final sa nu ti se mai para un efort imens ce trebuie sa faci.

Delia Bebi, psiholog și psihoterapeut, a explicat, pentru Doctorul Zilei, care sunt pasii de facut:

1. Pasii mici, facuti frecvent

Te-ai vizualizat vreodata cu un corp perfect lucrat sau cu o cariera in ascensiune sau o relatie implinitoare? Pentru atingerea scopurilor de acest gen este important sa faci si tu ceva, care te va duce mai aproape de ce iti doresti. Ce va trebui sa faci este sa incepi sa construiesti cu pasi mici actiunile dorite. Vrei sa ajungi cu un fitness excelent si sa te simti bine in propriul corp? Incepe cu 1 minut pe zi de sport, zilnic, fara exceptie. Ideea este sa incepi cu cele mai mici lucruri posibile, pe care nu le vei percepe ca pe o mare dificultate. Pacaleste-ti mintea ca este usor de facut si le vei face, iar de multe ori vei vedea ca ti se va parea atat de simplu, incat vei continua si dincolo de ce ti-ai propus.

2. Schimba situatia exterioara, ca sa iti fie mai usor sa te tii de noile obiceiuri

Contextul exterior poate fi un suport sau un dusman pentru tine atunci cand vrei sa ti construiesti noi obiceiuri sanatoase. Stii de ce se recomanda persoanelor care tin diete sa elimine orice tentatie din frigider, cum ar fi inghetata sau prajiturile? Fiindca este mult mai greu sa te abtii daca stii ca le ai acolo, comparativ cu situatia in care stii ca ele nu exista la tine in casa si atunci te resemnezi. Fa in asa fel incat sa iti fie usor sa te tii de ce ti-ai propus. Vrei sa te apuci de alergat? Pune-ti adidasii la usa si echipamentul cu care vei alerga maine dimineata langa patul in care dormi.

3. Cauta persoane care isi doresc acelasi lucru ca si tine

S-a demonstrat ca atunci cand ai in jur persoane care au acelasi scop ca si tine si exista sustinere reciproca, vei fi mult mai tentat sa duci un lucru la bun sfarsit. Oamenii cu care te asociezi te influenteaza mai mult decat crezi si fara sa iti dai seama, o data cu trecerea timpului veti deveni similari. Ca si exemplu, daca ai vrea sa adopti un stil de viata mai sanatos, cauta activ grupuri, persoane si locuri in care vei gasi oameni care deja traiesc in modul pe care tu ti-l doresti.

4. Nu gandi prea mult si treci la actiune

Cam asta este cheia pentru schimbarea starilor tale si in special a obiceiurilor. De multe ori, oamenii isi imagineaza ca trebuie sa se simta bine, relaxati si confortabil ca sa faca ceva inconfortabil. Faptul ca mintea controleaza comportamentele tale este o idee populara, promovata de multi psihologi si life coach, dar din pacate nu este adevarata. Ultimele studii in domeniu arata ca pentru a schimba ceva la tine si inclusiv a dezvolta obiceiuri sanatoase va trebui initial sa iti schimbi comportamentele, sa faci ceva diferit si starea de bine va urma dupa. Stiai ca persoanelor depresive li se recomanda sa isi imagineze ce ar face ei diferit daca ar avea stari mai bune si apoi sunt sustinuti in a face macar o parte din respectivele lucruri/ comportamente? Functioneaza si in cazul tau.

5. Recompenseaza-te

Schimbarea este grea la inceput si un mod bun in care ai putea face trecerea la obiceiurile dorite este sa te recompensezi atunci cand ai facut ce ti-ai propus. Iti place un anumit tip de inghetata? Il vei manca doar dupa ce te intorci de la sala sau de la alergat. Urmaresti un anumit serial, care te tine cu sufletul la gura? Vei da play la urmatorul episode doar dupa ce ai facut curatenia, pe care ai tot amanat-o de o saptamana. Activarea sistemului de recompensa din creier este un bun aliat al tau pentru momentele cand vrei sa faci schimbari benefice in viata ta.

Angajeaza-te in acest proces de schimbare si vei vedea, treptat, cum ti se imbunatateste calitatea vietii.

Cabinet Psihologic “Delia Bebi”, psiholog si psihoterapeut

0729 743 734

www.psiholog-clinica.ro

https://www.facebook.com/psiholog.delia.bebi/

Recent Posts

Produsul consumat dimineața de majoritatea românilor care duce la apariția diabetului.Medic: „este o bombă cu ceas”

Cei mai mulți români sar peste micul dejun dimineața, iar în drum spre serviciu, opresc…

10 minute ago

Cum să atragi BANII în funcţie de ZODIA în care te-ai născut. Sfaturile astrologilor

Astrologii sugerează folosirea unor calități personale specifice fiecărei zodii pentru a câștiga ușor mai mulți bani. Folosește…

40 de minute ago

Trucul alimentar cu efecte rapide pentru reducerea colesterolului după vârsta de 50 de ani

După 50 de ani, în organism apar multe schimbări, iar una dintre ele este legată…

60 de minute ago

Tratament miraculos pentru apneea obstructivă de somn

Un medicament pentru pierderea în greutate a avut rezultate spectaculoase şi în privinţa reducerii cu…

o oră ago

Bani de la stat pentru milioane de români, chiar înainte de Paște. Când vor fi efectuate plățile?

Persoanele cu venituri mici vor primi de la stat tichete pentru masa de Paște 2024.…

2 ore ago

Ce sunt punctulețele negre de pe roșii? Puțini români știu că „așa apar cancerele”

Cu toții am văzut acele roșii cu puncte mici și negre pe ele. Însă puțini…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Endocardita