marți, ianuarie 25, 2022

Imunitatea poate fi crescută prin alimentaţie, evitarea stresului, odihnă ori prin tratamente homeopate.

“Pentru a evita gripele, infecţiile respiratorii şi alergiile sezonului rece e necesară respectarea unor reguli de protecţie a organismului în faţa agresiunilor microbiene sau virale, care se concretizează prin îndepărtarea factorilor care scad imunitatea, printre care stresul, insomnia şi carenţele alimentare, dar şi evitarea zonelor poluate şi aglomerate”, recomandă Cristina Popovici, medic de familie.

Te-ar mai interesa: Moment critic pentru evoluția pandemiei! OMS avert...

Variantele homeopate

Înainte de a apela la orice tratament este bine să vă faceţi analize de sânge pentru a depista care este starea sistemului imunitar. În funcţie de rezultatul testelor, puteţi apela la diferite tratamente.

“Pentru creşterea imunităţii, puteţi apela la Influensinum, medicament care se poatea administra o dată pe săptămână în lunile octombrie, noiembrie, februarie şi martie. E obţinut dintr-o diluţie de viruşi gripali şi stimulează apărarea împotriva viruşilor”, explică Sorin Dan Cadar, medic homeopat.

În plus, în farmacii mai există şi un vaccin antigripal homeopatic, care stimulează sistemul imunitar să lupte cu virusurile.

Te-ar mai interesa: Predicția lui Bill Gates, pentru omenire. Ce ne aș...

O altă metodă prin care să optimizaţi nivelul sistemului imunitar este să apelaţi la suplimente nutritive.

“În această perioadă, atât adulţii, cât şi copiii au nevoie de o cură de imunizare, bazată şi pe administrarea de suplimente nutritive care ajută organismul să facă faţă multitudinii de infecţii virale specifice acestei perioade. Majoritatea suplimentelor nutritive recomandate conţin ca substanţe active echinaceea, vitamina C, zinc şi propolis. Copiilor preşcolari li se recomandă siropuri sau comprimate masticabile”, explică Alina Bujor, farmacist.

Te-ar mai interesa: Horoscop 24-30 ianuarie. Astrolog: Săptămâna este ...

În cazul tratamentelor cu echinaceea, aveţi grijă să nu depăşiţi dozele de pe prospect pentru că în cantităţi mari efectul este invers.

Mâncaţi citrice, peşte, ardei

O cauză frecventă care duce la scăderea imunităţii este o alimentaţie dezechilibrată, săracă în legume şi fructe proaspete.

“Alimentaţia monotonă, bogată în grăsimi şi glucide concentrate, asociată unei alimentaţii sărace în proteine, fibre, vitamine şi minerale duce la producerea de radicali liberi la nivel celular, cu o producţie scăzută de produşi imunomodulatori, cât şi o scădere a formării de celule implicate în răspunsul imun”, detaliază Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie la cabinetul “mc²”, din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Planta care poate „reduce semnificativ” zahărul di...

Evitaţi orice tip de conserve, însă bazaţi-vă pe citrice, afine, ardei gras sau capia (bogate în vitamina C), peşte, piersici (vitamina A), carne (fier). “Un consum zilnic echilibrat de carne, ouă, cereale, legume şi fructe aduce cantităţile necesare şi suficiente în producerea răspunsului imunitar”, adaugă Ştefan Ionuţ.

EFECT NEDORIT

Oamenii stresaţi şi depresivi răcesc mai uşor

Te-ar mai interesa: Care este vârsta ideală de apariție a menopauzei? ...

“Starea afectivă contează foarte mult în raport cu imunitatea. Trăirile din spectrul depresiv sau al agresivităţii sunt expresia unui sistem imunitar scăzut”, explică conf. dr. Matei Georgescu, psihanalist.

De aceea, e bine să faceţi inventarul trăirilor, să vi le scoateţi din minte pe cele neplăcute, pentru că altfel vă puteţi îmbolnăvi mult mai uşor. În plus, puteţi apela şi la practici de relaxare (meditaţii) care au rolul de a “igieniza psihicul”. O dezorganizare psihică se poate manifesta şi prin insomnie.

“Un psihic încărcat determină o imunitate scăzută, care dereglează activitatea corpului”, completează psihoterapeutul Matei Georgescu.

Atunci când aveţi insomnii, pentru a nu vi se înrăutăţi starea, specialiştii recomandă să vă ridicaţi din pat, să beţi un ceai calmant sau o cană cu lapte.

În cazurile mai grave, în care insomniile durează perioade lungi, se poate încerca şi psihoterapia, această metodă acţionând asupra sursei stresului sau problemelor care cauzează insomnia şi, implicit, scăderea imunităţii organismului, vizibilă în special în lunile de iarnă.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private