Sari la conținut

Cum pot fi salvate peste 1 milion de vieți de copii și mame în fiecare an

Conform unor studii recente, publicate în reputatul jurnal medical The Lancet, mai mult de 1.000.000 (un million!) de vieți de copii și mame ar fi salvate în fiecare an dacă femeile ar alăpta. Din cauza lipsei de suport și protecție a alăptării, mor, în fiecare an, mai mult de 800.000 de bebeluși și 20 000 de femei – de cancer la sân.

Copiii care sunt alăptați pentru mai mult timp sunt mai inteligenți, au mai puține infecții, mai puține probleme dentare, este redusă morbiditatea și mortalitatea și au risc mai mic de obezitate și diabet de-a lungul vieții. Pe mame, alăptarea le protejează împotrivă cancerelor de sân și ovarian și de diabet.

Rata alăptării exclusive este, în România, de doar 12,6%, în condițiile în care, cu informațiile corecte și sprijinul profesionist, 98% dintre femei pot alăpta.

O categorie de bebeluși care ar beneficia enorm de pe urma alăptării este cea a bebelușilor cu diferite probleme, inclusiv cei născuți prematur. În România, peste 20.000 de copii se nasc anual prematur, mult peste media europeană.

Țara noastră se menține pe primul loc în Uniunea Europeană și în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu o rată de 9 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature, conform datelor Institutului Național de Statistică referitoare la anul 2012.

Alături de o aparatură performantă și profesioniști specializați, alăptarea este cea care i-ar putea salva – lucru demonstrat științific. La nivel internațional, sunt specialiști cu experiență de foarte mulți ani în cercetarea alăptării copiilor cu diferite probleme. Recent, a fost finalizat un studiu realizat în cadrul Unității de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii St. Louis, pe 77 de bebeluși prematuri. Rezultatele arată că prematurii hrăniți în procent de cel putin 50% cu lapte matern au acumulat, până la termenul la care ar fi trebuit să se nască, mai mult țesut cerebral și suprafață corticală decât bebelușii hrăniți cu mai putin lapte matern.

Un expert recunoscut la nivel mondial – în România

 “Mamele au uneori nevoie de ajutor din partea specialiștilor pentru a alăpta, dar cu atât mai mult atunci când bebe are unele probleme. Pentru că noi, la Asociația ProMAMA, suntem alături de mame și de bebeluși și susținem alăptarea în orice condiții, continuăm și în acest an seria evenimentelor de instruire a specialistilor”, spune Sorana MUREȘAN, Consultant în Alăptare Certificat Internațional IBCLC, Președintele Asociației ProMAMA.

În data de 10 mai, va avea loc, la București, Conferința “Soluții pentru Alăptarea Bebelușilor cu Probleme”, pentru instruirea specialiștilor români care pot contribui la salvarea de vieți, prin sprijinul alăptării copiilor cu probleme. Organizatorul, Asociația ProMAMA, o aduce, pentru prima dată în România, pe Catherine WATSON GENNA – unul dintre cei mai recunoscuți experți de talie mondială în cercetarea problemelor de alăptare.

 “Alăptarea este un proces normal pentru fiecare copil. Mai ales dacă bebelușul are probleme fizice, a nu fi alăptat este un alt dezavantaj pentru el. Cu cât privim alăptarea ca pe un comportament normal, obișnuit, cu atât mamele vor primi ajutor din partea celor din jurul lor și cu atât vor avea mai multă energie să recurgă la alăptat atunci când copiii lor au dificultăți”, declară Catherine WATSON GENNA.

   Temele prezentate în cadrul conferinței sunt:

  • Rezultatele cercetărilor biomecanicii suptului
  • Tehnici pentru facilitarea alăptării copilului din terapie intensivă (inclusiv a Prematurului)
  • Strategii de alăptare a copilului cu Anchiloglosie (fren lingual scurt)
  • Strategii de poziționare a copilului care, din diferite motive, nu prinde sânul în mod corect.
  • Alăptarea copilului cu Torticolis
  • Auscultarea cervicală în timpul suptului

 

“In experiența mea de peste 35 de ani în neonatologie și pediatrie, am observat beneficiile alăptării și mi s-a confirmat în practică ceea ce studiile internaționale au arătat: bebelușii alăptați sunt mai sănătoși (fizic și emoțional) și mai inteligenți decât cei hrăniți cu lapte artificial.

Invităm toți specialiștii care îngrijesc bebeluși să participe la o zi de Conferință pentru a afla soluții pentru alăptarea, respectiv salvarea micuților cu probleme.

Vă rog să investigați și să observați; sunt convinsă că apoi veți crede și voi în acest aliment – panaceu natural incredibil pentru puiul de om: laptele matern!”- Marta MUREȘAN, Medic Primar Pediatru, Doctor în Medicină, Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC). Dr. Mureșan a adus în România profesia de consultant în alăptare și formează specialiștii din România.

 

Mai multe detalii cu privire la eveniment găsiți aici.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel