Sari la conținut

Cum să faci față provocărilor atunci când ai o persoană toxică din viața ta. Caracteristicile unei persoane toxice

persoană toxică
Sursă foto: E-health
Cum recunoști o persoană toxică

Ați petrecut vreodată timp cu cineva și ați plecat simțindu-vă dezamăgit, frustrat sau epuizat de energie? Se întâmplă des când ești cu această persoană?

Oamenii din viața ta pot juca un rol la fel de important în sănătatea ta ca și obiceiurile tale de alimentație și exercițiile fizice. Vrei să te înconjori de oameni care te fac să te simți fericit și plin de energie.

Dar unii oameni pot fi toxici.

Poate că este un partener, un părinte, un copil, un prieten sau un coleg toxic. Poate că nici măcar nu știi cât de mult te afectează.

Caracteristicile unei persoane toxice

Dacă unul sau mai multe dintre următoarele ipoteze sunt adevărate, este posibil să aveți de-a face cu o persoană toxică:

  • Când ești cu persoana respectivă, te simți adesea neîmplinit și epuizat.
  • De obicei, te simți mai rău după ce ai petrecut timp cu persoana respectivă.
  • Persoana te învinovățește în mod constant pentru lucruri.
  • Simți că dăruiești mereu și persoana ia mereu.
  • De multe ori simți că trebuie să te schimbi pentru a face persoana respectivă fericită.
  • Persoana se plânge frecvent și are o atitudine negativă.
  • Persoana pare mai fericită după ce te supără sau te descarcă de energie
  • Simți că nu mai ești tu însuți; dai totul celuilalt.
  • Te simți constant nervos sau inconfortabil, mai ales în preajma acestei persoane.
  • Simți că nu poți vorbi cu persoana respectivă sau nu îi poți exprima îngrijorările.
  • Relația nu îți mai aduce bucurie, ci te face să te simți trist sau anxios.

O persoană toxică poate avea un efect grav asupra bunăstării tale. Relațiile toxice pot duce la stres, anxietate, depresie și alte probleme de sănătate.

Într-un studiu pe termen lung, participanții în relații negative (sau toxice) s-au dovedit a avea un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace, inclusiv un eveniment cardiac fatal, decât participanții în relații care nu au fost negative. În plus, o persoană toxică poate crea un mediu intern negativ, iar stările mentale negative pot crește riscul de boli de inimă în timp sau pot agrava problemele cardiace care există deja.

Ce poți face dacă există o persoană toxică în viața ta?

Uneori, cel mai sănătos lucru pe care îl poți face este să pleci – să îndepărtezi persoana toxică din viața ta. Dar de obicei nu este atât de ușor. Persoana toxică poate fi un partener, un membru al familiei sau altcineva pe care nu îl poți evita cu ușurință.

persoana toxica
Sursă foto: Canyon Crossing Recovery

În acest caz, puteți încerca să încurajați acea persoană să intre în terapie, deși persoanele toxice au de obicei o perspectivă minimă asupra modului în care propriul lor comportament le influențează relațiile. Dacă persoana refuză să primească ajutor, luați în considerare distanțarea cât mai mult posibil. Pentru parteneri, poate însemna o separare. Pentru alții, poate însemna să aveți mai puțin contact cu ei.

De asemenea, puteți încerca aceste strategii:

  • Încearcă să vezi adevărata față a persoanei. Mulți oameni într-o relație toxică sunt în negare. Primul pas este să recunoști că te afli într-o relație nesănătoasă. Dacă familia și prietenii vă ridică îngrijorări cu privire la această persoană, ascultați-i. S-ar putea să fii atât de obișnuit cu situația, încât a devenit normal pentru tine.
  • Învață să crezi că meriți mai bine. Mulți oameni într-o relație toxică au o stimă de sine scăzută. Trebuie să crezi că ești demn de iubire și respect reciproc. Meriți să te simți în siguranță și să fii liber să fii tu însuți.
  • Stabiliți limite fizice și emoționale. Stabiliți limite clare și ferme în ceea ce privește petrecerea timpului împreună și limitați contactul cât mai mult posibil. Când ești cu ei, încearcă să nu absorbi negativitatea. Când nu ești cu ei, nu-i lăsa să-ți ocupe spațiul emoțional.
  • Realizează că nu le poți schimba comportamentul. Dar îți poți schimba reacția. Ai control asupra modului în care faci față situației. Vedeți dacă vă ajută să schimbați modul în care reacționați la negativitate.
  • Reglați-vă gândurile. Ai o conversație sănătoasă cu tine însuți, cu afirmații pozitive și discuții personale. Încercați să evitați să gândiți lucruri negative; îi dă persoanei toxice putere asupra ta.
  • Angajați-vă în strategii sănătoase de mindfulness. Încercați meditația zilnică, recunoștința, jurnalul, yoga sau exercițiile de respirație profundă. Evitați alcoolul, mâncarea nesănătoasă și somnul prost. Discutați cu cei dragi, alăturați-vă unui grup de sprijin și căutați ajutor profesional dacă aveți nevoie.

Relațiile sănătoase cu grijă și respect reciproc sunt esențiale pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Relațiile toxice implică egoism și inegalitate. Dacă momentele negative și neplăcute le depășesc pe cele pozitive, este timpul să-ți reevaluezi relația.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel