Sari la conținut

Cum se negociează sănătatea românilor în 3 minute

Cele mai importante alianțe de organizații de pacienți din România, prin vocea reprezentanților lor, au participat miercuri, 19 octombrie, a.c., la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătații cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor. Timp alocat: 3 minute, pentru a discuta de chestiuni de viață și de moarte pentru pacientii cronici și familiile lor.

”Realitatea celor 3 minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susținerii tuturor argumentelor în favoarea pacienților și nevoilor lor.

De ce NU susținem această metodologie de calcul al prețurilor?

  1. Pentru că toate reducerile de prețurile la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1500 de medicamente din farmacii.
  2. Pentru că medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România

Considerăm ca astfel:

  1. Prin restricționarea accesului la tratament ne este încalcat dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituție
  2. Se iau decizii în numele nostru fără a fim întrebați care sunt nevoile noastre si fără a se ține cont de nevoile noastre reale
  3. Declarațiile privind drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real” au declarat reprezentanții organizațiilor de pacienți din România.

Speranța de viață în România este de 59 de ani, cea mai scăzută din Europa și se datorează politicilor greșite de sănătate de până acum, pe care observăm că actualul guvern continuă să le promoveze, iar pacienților nu li oferă nicio soluție atunci când ajung în farmacie sau în spital și li se spune că tratamentul de care depinde viața lor nu există datorită politicii sanitare aprobată și aplicată de către guvernanți.

”La final de dezbatere am constatat, însă, că demersul nostru nu a fost înțeles și că în continuare este ignorată disperarea unor oameni pentru care 3 minute nu ajung pentru a pleda pentru viața lor.

Pentru pacienții din România accesul la tratament și menținerea schemelor de tratament sunt vitale și nu suportă modificări, de aceea solicităm retragerea acestei propuneri de metodologie de calcul a prețurilor și discutarea celor mai bune soluții cu pacienții, care sunt categoria cea mai afectată de această propunere de Hotărâre de Guvern privind modalitatea de calcul a prețurilor medicamentelor de uz uman” au completat reprezentanții organizațiilor de pacienți din România.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel