luni, septembrie 26, 2022

Mulți oameni au obiceiul de a folosi telefonul mobil înainte de a adormi și fac greșeala de a-l lăsa lângă sau sub pernă pe tot parcursul nopții. Acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra sănătății, deoarece afectează în mod direct calitatea somnului și poate provoca chiar boli tăcute.

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California (CDPH), dormitul lângă un smartphone poate provoca tumori ale glandelor salivare și ale nervilor acustici, cancer cerebral, dureri de cap (migrenă constantă), oboseală și abilități cognitive reduse.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Mircea Beuran atenționează: Diabetul poa...

În plus, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat în 2014, avertizează că telefoanele mobile sunt emițătoare de radiofrecvență de putere redusă, deoarece funcționează într-un interval de frecvență cuprins între 450 și 2.700 MHz și au o putere de vârf cuprinsă între 0,1 și 2.700 MHz. 2 wați.

Documentul precizează că dispozitivul transmite energie doar atunci când este pornit și că puterea scade rapid pe măsură ce distanța față de dispozitiv crește.

„O persoană care folosește un telefon mobil la o distanță între 30 și 40 de centimetri de corp – de exemplu, când scrie mesaje text, navighează pe internet sau când folosește un dispozitiv hands-free – va fi expusă la mult mai puține câmpuri RF decât cei care îl folosesc aducând dispozitivul mai aproape de cap”, spune raportul OMS.

Te-ar mai interesa: Franța: Pastila de a doua zi, gratuită pentru toat...

Efecte negative ale dormitului cu telefonul mobil în apropiere

Sterilitate. Potrivit Better Health, cercetările de la Universitatea din Newcastle, Australia, au arătat că există o relație importantă între utilizarea smartphone-urilor și infertilitate la bărbați. „În plus, aceste dispozitive pot provoca și o reducere a calității spermei”.

Arsuri ale pielii. La rândul său, OMS a indicat că există probabilitatea ca acest obicei prost să crească riscul de cancer; cu toate acestea, ei au precizat că nu există suficiente dovezi pentru a confirma acest lucru.

Te-ar mai interesa: Cea mai eficientă și rapidă metodă să scapi de cel...

De asemenea, OMS spune că utilizarea telefoanelor mobile ar putea provoca arsuri ale pielii, în ciuda faptului că radiațiile sunt nesemnificative.

Cu toate acestea, alte studii, precum cel al Advances in Medicine, confirmă că nu există suficiente dovezi pentru a lega utilizarea telefoanelor mobile cu afecțiunile pielii.


De ce nu trebuie să dormi cu telefonul lângă pat

Insomnie. Unul dintre efectele negative ale dormitului lângă telefonul mobil este impactul pe care valurile îl au asupra sistemului nervos. Vibrațiile telefonului mobil și iluminarea acestuia afectează funcționarea hormonului care este responsabil cu reglarea somnului.

Te-ar mai interesa: Ce efecte are schimbarea bruscă a temperaturilor. ...

Dureri de cap. Folosirea telefonului mobil înainte de culcare este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap și stresului.

Un studiu BMC Public Health a analizat efectele folosirii telefonului mobil asupra sănătății mintale a oamenilor pe o perioadă de un an și a arătat că, pe termen lung, neodihând creierul în mod corespunzător ar putea provoca dureri de cap severe.

Niveluri scăzute de productivitate. Experții recomandă oprirea dispozitivelor electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de a merge la culcare și îndepărtarea lor de corp, astfel încât să se realizeze o odihnă care să permită o productivitate mai bună a doua zi.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune alimente care hrănesc creierul și pr...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private