duminică, decembrie 4, 2022

Data de 26 octombrie marchează prăznuirea Sfântului Dumitru. Aceată sărbătoare este încărcată de semnificații și tradiții. Potrivit tradiției românești, în această zi se pun conserve la murat. Fie că vorbim despre varză, gogoșari sau castraveți, gospodinele nu ratează ocazia de a-și umple cămara. Astfel că, acestea exlică și de ce este bine să pui legume la murat, în ziua Sfântului Dumitru.

Te-ar mai interesa: Mihaela Rădulescu dezvăluiri fără perdea despre vi...

De ce se pun, MURĂTURILE de Sfântul Dumitru?

Potrivit gospodinelor, dacă vrei să respecția tradiția, atunci trebuie neapărat să umpli un butoi cu varză de Sfantul Dumitru. Motivul este acela că, legumele trebuie să se mureze până se intră în Postul Crăciunului.

Cum se pregătește varza murată

Gospodinele nu lenevesc de Sfântul Dumitru. E ziua în care se pune varză la acrit, iar pieţele au fost deja luate cu asalt.

Verzele se aleg după subţirimea foilor care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.

Apoi trebuie spălate şi scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se aşază verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

Te-ar mai interesa: Horoscop 4 decembrie. Fiarele de povară muncesc di...

În unele părţi ale Banatului, printre verze se mai pun şi foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.

După ce este umplut butoiul, se adaugă beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeama, piper şi cimbru.

ATENŢIE! Hreanul întăreşte frunzele de varză!

Odată încheiată operaţiunea de punere a bunătăţilor în butoi, se acoperă şi se lasă 3 zile fără apă, ca să se “aşeze”. După aceea se toarnă apă proaspătă şi se „pitroceşte” o dată la 3 zile până se acreşte, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei ţevi sau al unui furtun.

Te-ar mai interesa: Secret de la dr. Bilic. Cum ne păstrăm organismul ...

Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se aşează nişte teascuri peste care se pune o piatră.

În funcţie de locul în care este aşezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private