Din cuprinsul articolului
Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și ar trebui administrată pe tot parcursul anului, chiar și vara, în ciuda expunerii la soare, potrivit medicilor.
Obținem 90% din vitamina D prin expunerea la soare și doar 10% din alimentele de origine animală care conțin grăsimi. Atât vara, cât și iarna, este necesară suplimentarea vitaminei D pentru a ne menține la doza corectă. La valori normale de vitamina D în sânge, organismul absoarbe 30% din calciul prezent în alimente, pe când în cazul unui deficit, absorbția scade sub 10%.
„Orice intervenție chirurgicală legată de oase necesită dozarea acestei vitamine în sânge și, cel mai probabil, suplimente de vitamina D. Acest lucru este valabil și pentru intervențiile stomatologice”, a precizat pentru Știrile ProTV Dragoș Popescu, medic stomatolog și implantolog.
Românii suferă de deficit de vitamina D
Dragoș Popescu subliniază: „În România, din păcate, avem o deficiență de vitamina D. Aceasta ajută la refacerea și vindecarea osoasă în urma intervențiilor, nu doar în implantologie. Chiar și în cazul unei fracturi, vindecarea este mult mai eficientă dacă vitamina D este în parametri optimi”.
Pentru dinții înlocuiți prin implant, dispozitivul de titan necesită osteointegrare, proces în care organismul formează os în jurul implantului. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală, a precizat pentru Știrile ProTV: „Dacă pacientul nu are suficient os sau de calitate bună, nu se poate obține o stabilitate primară a implantului, ceea ce împiedică reabilitarea imediată. Este similar cu procesul de vindecare al unei fracturi, unde punem mâna în ghips pentru a forma calus. Și pentru implanturi, organismul trebuie să formeze os pentru a se osteointegra”.
În cazul pierderii dinților de multă vreme și micșorării dramatice a osului, o lucrare fixă provizorie nu poate fi aplicată imediat. Mihnea Velisarato explică: „În astfel de cazuri, optăm pentru un sistem clasic în care inserăm mai multe implanturi, avem nevoie de adiții de os și ridicări de sinusuri, și nu putem încărca implanturile imediat”.
Înaintea oricărei intervenții chirurgicale ce implică oasele, este necesară efectuarea unei hemoleucograme, testarea timpului de sângerare, măsurarea glicemiei și dozarea vitaminei D în sânge.