Sari la conținut

De ce transpiri în timpul nopții? Transpirația nocturnă: simptomul ascuns al unor afecțiuni grave

insomnie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
insomnia si deficitul de fier

Transpirația nocturnă poate fi simptomul ascuns al unor probleme de sănătate. Este vorba despre transpirația abundentă, care se manifestă indiferent de temperatura camerei. Deși aceasta poate fi cauzată de administrarea unor medicamente sau a unor afecțiuni întâmpinate odată cu înaintarea în vârstă, transpirația abundentă din timpul nopții poate indica și o afecțiune potențial gravă.

De multe ori, transpirația nocturnă este cauzată de tulburări endocrine, administrarea unor medicamente sau hiperhidroză (transpirația excesivă). Aceasta se poate manifesta indiferent de temperatura camerei și, de asemenea, poate fi un simptom ascuns al unor afecțiuni mai grave de sănătate, potrivit MedLife.

Cauzele transpirației nocturne pot fi:

Menopauza

Bufeurile asociate cu menopauza se pot resimți și în timpul nopții. Dacă vă aflați la vârsta menopauzei și aveți simptome specifice, precum perioade menstruale neregulate sau absente, transpirația abundentă în timpul nopții poate însoți începutul menopauzei.

Hiperhidroza

Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin transpirație abundentă a corpului, indiferent de temperatura mediului extern.

Infecțiile

Transpirația abundentă din timpul nopții poate semnala prezența unei infecții în organism. De cele mai multe ori, aceasta este asociată cu tuberculoza, însă se poate manifesta și în cazul infecțiilor bacteriene sau virale.

Cancer

Transpirațiile abundente din timpul nopții sunt primele semne ale unor forme de cancer. Dintre acestea, cel mai comun tip de cancer asociat cu tranpirația nocturnă este limfomul. Acest simptom este, de obicei, însoțit și de febră sau pierdere în greutate.

Hipoglicemia

Persoanele care suferă de hipoglicemie pot transpira abundent. Acest lucru este cauzat de insulina și medicamentele administrate în cazul diabeticilor, care provoacă hipoglicemie.

Pe lângă afecțiunile menționate, transpirația nocturnă poate fi cauzată și de următoarele:

  • dereglări hormonale
  • administrarea unor medicamente
  • afecțiuni neurologice
  • stres
  • anxietate
  • boala de reflux gastroesofagian
  • tulburări autoimune

Când ar trebui să îți faci griji?

Dacă transpirațiile abundente nocturne persistă pe parcurcul mai multor nopți, este recomandat să ceri sfatul medicului. La recomandarea specialistului, se vor efectua o serie de analize de sânge și alte investigații medicale necesare pentru a determina cauza transpirației nocturne.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel