Sari la conținut

Deficitul de vitamina B1: ce este si cum se manifesta?

Boala beri-beri apare atunci cand organismul se confrunta cu deficit de vitamina B1, cunoscuta drept tiamina. Aceasta vitamina ajuta procesul de digestie si are efecte benefice pe sistemele muscular si nervos. Tiamina are si alte denumiri, precum ,,vitamina bunei dispozitii’’ sau ,,vitamina performantei intelectuale’’.

Vitamina B1 se gaseste in multiple alimente, de aceea este important sa urmam o dieta variata. Printre sursele alimentare de tiamina pot fi enumerate dovleacul, spanacul, varza de Bruxelles, cerealele integrale, soia, lactatele si sparanghelul.

Gatirea alimentelor la temperaturi inalte reduce cantitatea de vitamine, de aceea recomandarea este sa le consumam in forma cruda sau gatite la temperaturi mici. De la farmacie se pot achizitiona suplimente bogate in tiamina.

 

La ce persoane apare deficitul de vitamina B1

Riscul mare de aparitie  al bolii beri-beri se intalneste la persoanele malnutrite si consumatorii cronici de alcool, la persoanele cu dieta bogata in carbohidrati ori la pacientii care sufera de boli care afecteaza tractul digestiv. Acestia nu pot absorbi vitamina din alimentatie. De asemenea, pacientii care fac dializa si cei cu tratament diuretic se pot confrunta cu aceasta afectiune.

In literatura de specialitate au fost descrise doua tipuri: beri-beri umed, care afecteaza inima si vasele de sange, si beri-beri uscat, care ataca sistemele nervos si muscular.

O complicatie majora pentru forma umeda este insuficienta cardiaca. Forma uscata se poate complica cu sindrom Wernicke-Kosakoff si slabiciune musculara, care poate merge pana la paralizare.

 

Ce simptome apar și când trebuie să mergi la farmacie

Simptomatologia difera in functie de forma de prezentare. Pentru forma umeda, simptomele tipice includ dificultati la respiratie, in timpul activitatilor fizice, aritmii cardiace, dureri in piept sau congestia venoasa, care duce la edeme gambiere.

Pentru forma uscata, simptomele includ scaderea functiei musculare, furnicaturi la nivelul membrelor inferioare si superioare, durere, confuzie, dificultati de vorbire, varsaturi, stare de oboseala permanenta.

In cazurile extreme, apare sindromul Wernicke-Korsakoof, care afecteaza talamusul si hipotalamusul, ducand la pierderi de memorie, halucinatii, afectarea coordonarii musculare si tulburari optice.

 

Cum se pune diagnosticul la neurologie

Diagnosticul se pune in urma efectuarii anamnezei, examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. Prin testari sangvine si urinare se masoara nivelul exact de tiamina din organism.

Pe sectia de neurologie se poate efectua un examen complet pentru a evalua dificultatile la mers, abolirea reflexelor, afectarea memoriei sau lipsa coordonarii.

Medicul neurolog poate observa manifestarile sindromului Wernicke-Korsakoff . Examinarea aparatului cardiovascular este de asemenea importanta.

Tratamentul cu suplimente care conțin vitamina B1

Tratamentul pentru boala beri-beri este usor de administrat. Scopul este de a aduce nivelul seric al vitaminei in limite fiziologice. Sunt recomandate suplimentele cu vitamina B1, care se gasesc la farmacie.

Atunci cand ne intalnim cu un grad sever de afectare se recomanda utilizarea injectiilor cu tiamina. Cu cat deficienta vitaminei este observata mai devreme, cu atat vindecarea completa, fara sechele, se produce mai rapid.

Daca suspectati ca va confruntati cu deficienta de vitamina B1 va recomandam sa luati legatura urgent cu un cadru medical specializat. Medicii din echipa noastra va stau la dispozitie cu sfaturi instante prin videoconferinta online.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel