Sari la conținut

Dieta antiinflamatoare, un stil de viață sănătos

Importanța alimentației pentru menținerea stării de sănătate o cunoaștem cu toții, însă doar puțini oameni sunt atenți la ceea ce consumă zilnic. Anumite alimente antiinflamatoare au rolul de a-ți modela silueta și în plus, cresc rezistența organismului în fața virozelor respiratorii și a răcelilor caracteristice sezonului rece. De aceea, o dietă alcătuită din alimente antiinflamatoare este bine să o ții toată viață, ca parte a unui stil de viață sănătos.

Dieta antiinflamatoare este compusă din alimente sănătoase, neprelucrate. Pe de altă parte, specialiștii susțin că grăsimile nesănătoase dezvoltă inflamația. Carbohidrații rafinați sunt pro-inflamatori. De exemplu, făina rafinată, zahărul și alimentele bogate în indice glicemic exacerbează bolile inflamatorii. Practic, aceste alimente pot crește nivelul de insulină și glucoză care ridică nivelul inflamației.

Specialiștii spun că dieta antiinflamatoare este de fapt o dietă care constă în alimente cu rolul de reduce procesele inflamatorii din corp.

Este de asemenea, o dietă bogată în alimente care conțin antioxidanți. Nu este o dietă propriu-zisă, cu alte cuvinte mai multe diete conțin principii antiinflamatorii. De exemplu, dieta meridiană este una care conțin alimente cu rolul de a ameliora inflamațiile. Sunt studii care susțin că asemenea diete care conțin alimente antiinflamatorii por reduce inclusiv inflamația asupra sistemului cardiovasculator.

Specialiștii susțin că astfel de diete sunt ideale în cazul unor afecțiuni precum: artrita reumatoidă, astm, boala Crohn, colită, diabet zaharat, sindrom metabolic, obezitate, lupus, psoriazis, boala lui Hashimoto. Trebuie subliniat și faptul că alimentele antiinflamatorii contribuie se pare și la diminuarea riscului de cancer de colon conform unor cercetări.

Principalele alimente pe care ar trebuie să le includă o dietă antiinflamatoare sunt: somon, spanac, conopidă, broccoli, ceapă, usturoi, afine, mure, pere, lămâie, kiwi, portocale, cireșe, avocado, nucă de cocos, măsline, nuci, fistic, migdale, scorțișoară, ciocolată neagră. De asemenea, consumă la discreție pește, carne de vită și cât mai multe fructe și legume crude.

De asemenea, ar trebuie să reduci sau să elimini complet din alimentație următoarele alimente: carne procesată, zahăr, băuturi carbogazoase, pâine, paste, mezeluri, ciocolată, prăjituri de la cofetărie, bomboane, înghețată, alcoolul. Trebuie reduse mesele compuse din alimente de tip fast-food.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel