miercuri, iunie 23, 2021

Riscul de cancer pancreatic poate fi redus cu două treimei cu ajutorul unei diete pe bază de legume, nuci și pește.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea East Anglia au descoperit că persoanele care

au un aport mare de vitamine C şi E şi de seleniu au cu 67% mai puţine şanse de a dezvolta această boală, comparativ cu restul oamenilor.

Dacă şi alte studii vor susţine că antioxidanţii asigură protecţie împotriva acestui tip de cancer, descoperirea ar putea ajuta la prevenirea unuia din 12 cazuri de cancer pancreatic.

Anual, sunt diagnosticate 200.000 de cazuri noi de cancer pancreatic în toată lumea, iar acest cancer este unul cu mortalitate foarte ridicată: dintre persoanele diagnosticate, doar trei procente reuşesc să supravieţuiască mai mult de 5 ani de la data diagnosticării.

Noul

studiu a folosit date adunate de la 24.000 de pacienţi cu vârste între 40 şi 74 de ani şi a analizat alimentaţia fiecărui individ participant. Rezultatele au demonstrat că 25% dintre subiecţi, care au consumat cantităţi mari de alimente bogate în seleniu, au avut un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a cancerului pancreatic, comparativ cu cei care au avut un aport mult mai mic. Mai mult, cei 25% dintre participanţi care au avut un aport bogat atât de vitamine C şi E, cât şi de seleniu, au avut un risc mai scăzut cu 67% în comparaţie cu restul participanţilor.

Totuşi, este bine de ştiut că, printre

aceşti 25% dintre participanţi care au consumat cantităţi mari de vitamine C şi E, unii ingerau cantităţi excesive, în unele cazuri de 16 ori mai mari decât cele recomandate.

Vitamina C se găseşte în fructe şi legume, în timp ce vitamina E este des întâlnită în uleiuri vegetale, nuci, seminţe, margarină şi gălbenuş de ou.

 

Ultimele stiri

Parteneri