Sari la conținut

Doctor: Deficitul acestei vitamine declanșează diabetul

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Diabetul de tip 2 este cauzat, de obicei, de factori legați de stilul de viață, cum ar fi excesul de greutate sau insuficientul de activitate fizică, deși boala poate fi, de asemenea, moștenită.

Un nou studiu sugerează că deficiența unei anumite vitamine poate crește, de asemenea, riscul de diabet.

Vitamina D și legătura sa cu diabetul

Cercetările au constatat că persoanele cu deficit de vitamina D prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Cunoscută și sub numele de vitamina soarelui, aceasta are capacitatea de a reduce inflamația din organism.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că vitamina D susține nivelul sănătos al zahărului din sânge și metabolismul. În acest caz, rolul său este similar cu cel al reglării imunitare.

„Majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamina D. Există dovezi că deficiența acesteia persoanele cu prediabet sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala”, spune endocrinologul Antonina Gureeva, comentând studiul.

„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă suplimentele de vitamina D pot fi folosite singure pentru a reduce riscul de diabet de tip 2”, conchide expertul.

Medic: Atenție la această vitamină, este „ucigașul tăcut al ficatului”

Consumul necontrolat de vitamine poate dăuna sănătății, iar vitamina D în cantități mari este periculoasă pentru ficat. Asta spune profesorul endocrinolog rus Ekaterina Krivtsova.

Specialistul comentează dorința multor oameni de a lua vitamine toamna și iarna pentru a-și menține imunitatea.

„Adesea, astfel de vitamine sunt luate sub impresia publicității sau la sfatul prietenilor”, spune endocrinologul.

Dr. Ekaterina Krivtsova se opune cu tărie acestei tendințe și o definește ca fiind periculoasă pentru sănătate. Medicul a subliniat că complexele de vitamine ar trebui prescrise numai pe baza unor studii clinice. Krivtsova a adăugat că multivitaminele conțin adesea doze preterapeutice care nu sunt foarte eficiente și au un efect comparabil cu placebo.

În ceea ce privește vitaminele specifice, acestea pot afecta organismul în moduri diferite, astfel încât prescrierea lor este o chestiune pur individuală.

„Există doze diferite, de exemplu, vitamina C până la 1 gram este inutilă. Vitamina D în doze mari este un „ucigaș tăcut al ficatului”, spune endocrinologul.

Vit. D (colecalciferol), sau așa cum este adesea numită „vitamina soarelui”, în ciuda numelui său, este mai mult un hormon decât o vitamină.

 Simptomele deficitului de vitamina D

  • dureri în mușchi și articulații
  • anxietate,
  • insomnie,
  • oboseală
  • răceli frecvente
  • deteriorarea părului și a dinților
  • piele uscată

Simptomele excesului de vitamina D

Hipervitaminoza D este mult mai puțin frecventă decât hipovitaminoza, dar această afecțiune are adesea consecințe grave. Puteți suspecta că aveți un exces de vit. D pe baza următoarelor semne indirecte:

  • disconfort la nivelul mușchilor, oaselor, articulațiilor
  • iritabilitate,
  • tulburări de somn
  • tulburări de ritm cardiac
  • greață,
  • tulburări de apetit,
  • pierdere în greutate
  • dezechilibre hormonale
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel